Bonbon és csokoládéműhely nyitás feltételei – Ezek a minimális elvárások

A bonbon és csokoládékészítés a cukrászat egyik különleges része. Ha a hobbidból szívesen megélnél és gyakran merül fel benned az a kérdés, vajon mennyi kezdőtőkével lehet elindulni, de nem tudod mik az elvárások ez a cikk segítségedre lesz.

A csokoládémanufaktúra kialakításának alapvető feltételei:

 1. Végzettség, amivel jogosult vagy a tevékenységet hivatalosan végezni: cukrász, édesipari termékgyártó, csokoládétermék-gyártó, cukorkagyártó, cukrászmester, csokoládé-, kávé-, teakészítő mester szakmérnök
 2. Egészségi alkalmasság
 3. Vállalkozási forma kiválasztása
 4. Helyiség bérlés, építés vagy átalakítás/felújítás

*a végzettség mellé ha szívesen képeznéd magad haladó tanfolyamon, javaslom nézz szét Bartus Dóra honlapján.

Egy csokoládéüzem helyiségigénye lényegesen kevesebb, mint egy átlagosnak mondható cukrászüzemé.

Minimum az alábbi helyiségekre van szükséged, ha csokoládéüzem létrehozásában gondolkozol:

 • termelőtér (benne a szükséges eszközökkel, berendezésekkel, kézmosóval hideg-meleg folyóvízzel)
 • megfelelő méretű kétmedencés mosogató kézmosó (hideg-meleg folyóvízzel)
 • szárazáru raktár (ha nem megoldható, hogy legyen raktárhelyiséged, akkor polcos tárolást is kialakíthatsz)
 • késztermék raktár
 • hűtő
 • személyzeti öltöző
 • WC előtérrel, kézmosóval
 • takarítás vízvételi hely
 • késztermék átadó rész vagy helyiség vagy előtér, ha a termékeidet személyesen értékesíted.

Attól függően, hogy mik a konkrét terveid, az üzemhez kapcsolódhat üzlet, valamint a termékeid értékesítheted webshopon keresztül is.

Ha kicsiben kezdenéd a tevékenységet jóval kevesebb kezdőtőkére van szükséged, mint egy cukrászüzemnél, de az alap elvárásokat természetesen itt is teljesíteni kell a kialakítás során.

Az üzemben a munkádat folyamatosan kényszertesthelyzetben végzed, ezért fontos, hogy a munkára való alkalmasságod hosszú távon megőrizd. Az ergonómia külön szakma, amely „elméleteket, elveket, adatokat és módszereket alkalmaz a tervezés során abból a célból, hogy optimalizálja az emberi jó közérzetet és a rendszer teljesítőképességét.”

Mi történik, ha nem foglalkozol az ergonómiai kialakítással az üzemedben?

A termelési hatékonyságod az idő előrehaladtával csökkenni fog, ezzel párhuzamosan a munka minősége is csökkenhet. A szellemi és fizikai megterhelések összeadódhatnak és megjelennek a testi és idegi elfáradással kapcsolatos – elsősorban – váz- és izomrendszeri rendellenességek, valamint a munkahelyi di/stressz okozta problémák.

Ez most elsőre furcsának tűnhet, azonban jobb, ha az elején tudod, hogy folyamatos kölcsönhatásban vagy a munkakörnyezeteddel. Ahol kialakítod az üzemed ott lesz a munkahelyed. Az ergonómiai kóroki tényezők hatása elsősorban fáradásos jelenségekben nyilvánul meg (elfáradás, kimerülés jön létre). Persze mondhatod, hogy nincs olyan munka, amiben ne fáradnál el. És ez valamennyire igaz is. De nem mindegy, hogy milyen munkát végzel, mennyi idő alatt fáradsz el és ez idő alatt, mint vállalkozó, mennyire vagy produktív. Hisz, ha kevesebb terméket gyártasz, kevesebbet is adsz el, és a bevételed ezzel lesz arányos.

Ha hosszú távra tervezed, hogy az üzemet szeretnéd működtetni, olyan munkahelyet célszerű létrehozni magadnak, ahol fizikailag és lelkileg is jól érzed magad. Ez bármelyik munkahelyre igaz!

A cukrászüzem nyitás lépéseiről és a kialakítási praktikumokról, részletekről 100 + oldalban összefoglaltam az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos fontos információkat. Ha még nem olvastad a könyvet, ne habozz, vedd meg most!

Ha már van konkrét helyiséged és elszántad magad a terveid megvalósítására, kérj konzultációt, ide kattintva.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Másnak is hasznos lehet? Oszd meg velük:

Segítség a kezdéshez

Töltsd le az ingyenes munkafüzetet, ami segít tisztázni az indulás előtti kérdéseket.

soos consulting cukraszmuhely nyitas hatosagi engedely munkafuzet 1

A szerző

soos consulting cukraszmuhely nyitas hatosagi engedely 18
Soós Zsuzsanna vagyok, a Soós Consulting alapítója. Mikro- és kisvállalkozóknak segítek valóra váltani az álmukat.A cukrászműhely és cukrászda nyitáshoz elengedhetetlen hatósági ügyintézést érthető és gördülékeny to-do listává varázsolom.

Egyszer nyitsz cukrászműhelyt, csináld jól!

Tedd meg az első lépést és rendeld meg a könyvet, hogy az álomból sikeres vállalkozás lehessen.