Süteménykészítő képzés – Nézd meg mire jó!

Olvasd el, hogy a süteménykészítő képzés mire jó, hogyan tudsz cukrászüzemet vagy cukrászdát nyitni. Tudd meg milyen elvárások vannak.

A süteménykészítő képzés egy izgalmas és hasznos lehetőség mindazok számára, akik szeretnék elsajátítani a cukrászat művészetét, akár hobbiként, akár szakmaként. Ebben a cikkben bemutatom a képzés részleteit, hogy segítsek eldönteni, miért érdemes belevágni ebbe a képzésbe vagy éppen miért nem.

Mi a süteménykészítő képzés célja és kiknek ajánlott?

A süteménykészítő képzés célja, hogy a résztvevők egy alapvető elméleti és gyakorlati tudást szerezzenek a sütemények készítésének különböző technikáiról és receptjeiről. A képzés nemcsak kezdőknek, hanem haladóknak is szól, akik szeretnék továbbfejleszteni meglévő tudásukat. Ajánlott mindazoknak, akik szenvedélyesen érdeklődnek a cukrászat iránt, akár otthoni sütésre a családnak, akár kezdő szakmabeliként való elhelyezkedés céljából.

Leginkább leendő mikrovállalkozók végzik el a képzést, akik nem tervezik a vállalkozási méretük növekedését a jövőben sem és a lehető legrövidebb idő alatt szeretnének végzettséghez jutni. Önfejlesztésüket pedig folyamatosan önállóan, otthon, vagy egyéb tanfolyamokon, workshopokon végzik.

Süteménykészítő – képzési idő

A beiratkozás feltétele alapfokú végzettség és igazolás egészségügyi alkalmasságról. Nem mindegy, hogy hol készítteted az egészségügyi alkalmassági vizsgálatot és akármelyik orvos sem írhatja alá az igazolást az egészségügyi alkalmasságról. Foglalkozás-orvostan (üzemorvostan) szakvizsgával kell rendelkeznie az általad választott orvosnak. Bár az egészségügyi törvény kimondja, hogy az orvosválasztás jogának gyakorlása során a betegnek joga van az ellátását végző olyan orvos megválasztásához = „a beteg orvost választhat”, napjainkban leginkább az a valós helyzet, hogy orvost keresünk, kisebb-nagyobb sikerrel. Már nemcsak az állami egészségügyi ellátó rendszer, de olykor a magán egészségügyi szolgáltatóknál is várni kell az időpontra. Így semmiképp ne halogasd az utolsó pillanatra az igazolás beszerzését. Időpont egyeztetéskor mindenképp tisztázd az orvossal, hogy mit szükséges magaddal vinned. Ugyanis a TBC szűrésre – más néven: tüdőszűrés, ernyőképszűrés – szintén előzetes időpontot kell kérned. Az ernyőkép-szűrés érvényes lelete mindenképpen szükséges az alkalmasság megállapításához.

Mielőtt kétségbe esnél, nem lehetetlen a feladat, de az határozottan kijelenthető, hogy időt vesz igénybe tőled. Ez a beiratkozáshoz elengedhetetlen.

A süteménykészítő képzés képzési ideje általában 6 hónap. Ez egy rövid tanfolyam, ami megszerezhető és hivatalosan is felhasználható cukrászda nyitásra.

Cukrászüzem esetében a Süteménykészítő végzettség nem elegendő, csak ha legalább 5 éves az adott szakiránynak megfelelő, azaz cukrászüzemi szakmai tapasztalattal társul. Vendéglátás keretében végzett cukrászati tevékenység esetén a részszakma, azaz a Süteménykészítő végzettség elegendő, de az csak a süteménykészítés tevékenységi körére jogosít. Tehát fagylalt készítésre és egyéb cukrászati termékek készítésére nem jogosít fel!

A cukrászüzem (=cukrászműhely) nem ugyanaz, mint a cukrászda! Nem a leülés lehetősége jelenti a különbséget! Tehát az, hogy elegendő-e számodra a süteménykészítő végzettség több dologtól is függ! Leginkább attól, hogy mit szeretnél nyitni, mi a célod!

Összefoglalva és nagyon leegyszerűsítve akkor való neked ez a képzés, ha cukrászdát szeretnél nyitni. Természetesen vannak kivételek (lásd fent, amit írtam, hogy cukrászüzem nyitása is lehetséges, de ezeket a lehetőségeket egyesével szükséges megvizsgálni, személyre szólóan. Ez már olyan szakmai és jogszabályi ismereteket igényel, amit nem releváns végzettséggel rendelkező szakemberek nem fognak tudni helyesen értelmezni, levezetni, de sajnos gyakran tapasztalom, hogy még a releváns végzettséggel rendelkező szakemberek is, jócskán összekeverednek és kellőképpen belegabalyodnak a jogszabályba.)

Ha a tengeri csata csúcspontja vagy csengeri tata púpcsontja ugyanazt jelenti, akkor gyakorlatilag nincs is különbség a két dologban!

Vendéglátás – cukrászat

A vendéglátásban tehát a süteménykészítő részszakma elfogadott. A vendéglátó létesítményben előállított vendéglátóipari termék a végső fogyasztó ellátása mellett más vendéglátó létesítmény részére is forgalomba hozható. Továbbá a vendéglátó létesítményben előállított vendéglátó-ipari termék a vendéglátó létesítmény légvonalban számított 40 km-es körzetében lévő kiskereskedelmi létesítmény részére is forgalomba hozható.

Mi lett az eddig megszerzett OKJ-s szakképesítésekkel?  – Eltörölték?

Nem törölték el!

A szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 12/2020. (II. 7.) Korm. rendelet megjelenése, hatályba lépése nem törölte el az eddig megszerzett OKJ-s szakképesítéseket, hanem új szakmákat / részszakmákat és szakképesítéseket vezet be a szakmajegyzék által. A megszerzett OKJ-s bizonyítványok továbbra is érvényesek ugyanúgy, mint az azokat megelőzően megszerzett szakképesítések. A 34/2018. rendelet 7.§-a szabályozza az ezen rendelet hatálybalépését megelőzően megszerzett szakképesítések egyenértékűségét és feltételeit.

Felhívom a figyelmet, hogy a fentiekben leírtak kizárólag szakmai álláspontnak tekinthetők, amelyeknek jogi kötelező ereje nincs, tehát arra bíróság, vagy más hatóság előtt hivatkozni nem lehet. Ha NÉBIH-től kérsz állásfoglalást, ugyanezt fogják írni.

A te döntésedért, cselekedeteidért, munkádért minden esetben te magad felelsz!

Ez a vállalkozói lét egyik nagyszerű előnye, mely egyben a hátránya is lehet!

Tudsz-e vállalkozni a süteménykészítő végzettséggel?

Igen. A képzés elvégzése után számos lehetőség nyílik meg a hallgatók előtt. Amellett, hogy a megszerzett tudással az illető magabiztosan készíthet süteményeket otthon, vállalkozást is lehet nyitni, valamint alkalmazottként is van lehetőség elhelyezkedni. Szakmai téren a sikeresen végzett résztvevők cukrászdában, étteremben vagy szállodában (cukrászati részen) helyezkedhetnek el, ahol a megszerzett tudást és tapasztalatot kamatoztathatják. A sütemények készítésére lesznek jogosultak és az ahhoz kapcsolódó tevékenységek elvégzésére. Tehát a munkaköri leírásuknak is ezzel kapcsolatos feladatokat és felelőségeket kell megállapítani.

Sokan saját vállalkozás indításán gondolkodnak. A képzés elvégzése után a résztvevők nyithatnak saját cukrászdát, süteményboltot vagy online süteményrendelési szolgáltatást, ahol kreativitásukat és szakértelmüket kamatoztathatják. Az online kereskedelemmel kapcsolatban egyéb jogszabályok is vannak, így, ha ebben gondolkozol, mindenképp tájékozódj ÁSZF és GDPR témában is! És ne lepődj meg, ha egy ügyvéd több 100.000 Ft-os díjat fog ajánlatként megadni neked. Itt is igaz, hogy olcsó húsnak, híg a leve. Az online kereskedelmet a fogyasztó védelmi hatóság rendszeresen ellenőrzi és egyáltalán nem kíméli a mikrovállalkozásokat sem! A jogszabály ugyanúgy vonatkozik mikro-és kisvállalkozásokra, mint a közép-és nagyvállalkozásokra. A különbség annyi, hogy mikro vállalkozóként mindenre egyedül vagy, kisvállalkozóként már alkalmazottjaid is vannak, akik egyes feladatokkal megbízhatóak, így nem neked kell mindent csinálni. A nagyvállalkozásoknál pedig még jobban szétoszthatók a feladatok és a munkakörök.

De visszatérve az alaptémára…

A süteménykészítő képzés az alap gyakorlati készségeket fejleszti, és új karrierlehetőségeket is kínál.  Ideális választás mindazok számára, akik szenvedélyesen érdeklődnek a cukrászat iránt és szeretnék továbbfejleszteni tudásukat. Fontos azonban tudni, hogy egy papír megszerzése nem jelenti azt, hogy a képzésen résztvevő egyből profi szinten lesz és a bizonyítvány megszerzése után képes lesz egyedül minőségi online/személyes workshopok megtartására. Az oktatások megtartása nemcsak cukrászati ismereteket és gyakorlatot igényel, hanem rengeteg gyakorlást és alapvető pedagógiai vénával is célszerű rendelkezni. Valljuk be őszintén a gyakorlás nem pár hónapos befektetés és a pedagógiai véna sem van ott mindenki tarsolyában automatikusan. Nem lehetetlen megtanulni oktatni, de mint mindent, ezt is tanulni kell!

Mi a célod a süteménykészítő képzéssel?

Első körben azt kell eldönteni, hogy mi a rövid és hosszú távú célod?!

Ha ez a cél megfogalmazódott, akkor fogsz tudni felelős döntést hozni, hogy Süteménykészítő képzésre vagy cukrász képzésre iratkozol-e be inkább. (Itt most a többi lehetséges végzettségről nem írok, mert a leggyakrabban a süteménykészítő vs. cukrász képzésben gondolkodnak az érdeklődők.)

Ha szűk termékkörrel, kis helyen indulnál és tudod, hogy sosem akarsz a jelenlegi helyzetnél többet akkor elegendő lehet a süteménykészítő képzés is. Ha nagyobb terveid vannak, szélesebb termékkört szeretnél készíteni akkor a cukrász képzéssel lehet jobban jársz. Azt is érdemes mérlegelni, hogy egyszemélyben korlátozott sütési kapacitásod lesz!

Tisztában vagy azzal, hogy egy nap alatt mennyi tortát tudsz megsütni? Igen, tudom, ez sok mindentől függ! De mégis, mi a maximum? Mivel, ha ebből akarsz élni, akkor a konkrét választ kell tudnod, hisz abból tudod kiszámolni, hogy valóban eltart-e téged ez a vállalkozás.

Mindkét képzés másra jogosít fel, akár alkalmazott leszel, akár vállalkozó.

Ha vállalkozásban gondolkozol, mielőtt bármibe belevágsz, tájékozódj.

Hasznos link gyűjtemények:

Ingyenes blogcikkek

A blogcikkek célja az alapvető tájékoztatás, tájékozódás. Mivel a teljes folyamatot egy könyvben tudtam összefoglalni, ami több, mint 100 oldal, így a blogcikkek csak a legalapvetőbb információkat tartalmazzák.

A blogcikkekben többek között az alábbiakról írok:

  • vállalkozás nyitás vagy alkalmazotti lét,
  • műhelynyitás/cukrászda, kávézó/fagyizó nyitás minimális feltételei,
  • üzlethelyiség bérlés,
  • otthon sütés,
  • tápértékszámítás, címketerv minta
  • gyártmánylap készítés, gyártmánylap minta
  • HACCP rendszer és HACCP szakember kiválasztásának szempontjai,
  • tévhitek, hibák, amelyek előfordulása gondot okozhat már a nyitáskor

Munkafüzet: neked való, ha még nagyon az elején jársz. Még abban sem vagy biztos, hogy mit szeretnél. A kérdésekből már tudsz következtetni arra, hogy mik a legminimálisabb elvárások és mivel érdemes készülnöd.

Cukrászműhely nyitás könyv: neked való, ha 100%, hogy nyitni szeretnél, de mielőtt belevágnál tájékozódsz a konkrét és részletes feltételekről. Ha nem szeretnél felesleges pénzt kidobni az ablakon, először a könyvet olvasd el, utána tervezz, majd kivitelezz. Ha nem szeretnél felesleges köröket futni, a könyv 100+ oldalban összefoglalja a minimális információkat.

Nem neked való a könyv, ha rengeteg idővel rendelkezel, ezért szívesen rohangálsz az összes hatósághoz és 1000%-ban tudod képviselni a szakmai és ügyféljogaidat (tehát legalább ugyanolyan vagy magasabb végzettséggel és gyakorlattal rendelkezel, mint maga a hatósági ellenőr. Tehát élelmiszerrel kapcsolatos felsőfokú végzettséged van (diploma), minimum középfokú munka-tűzvédelmi végzettséged van. Nem neked való, ha nincs pénzed az eszközök beszerzésére. Eszközök nélkül sajnos nem fogsz tudni működni.

Fontos azt tudni, hogy egy cukrászati vállalkozáshoz tőke kell. Az eddigi legolcsóbb kivitelezése az egyik ügyfelemnek 1-1,5 millió Ft-ból megvolt. Tele megalkuvásokkal. De kinyitott. Majd az évek alatt lett annyi tőkéje, hogy már nem volt szüksége arra, hogy megalkudjon és nagyobb üzemet nyitott. Ma már alkalmazottai vannak!

A cukrászműhely nyitás könyvről és annak tartalmáról is találsz információt, kérhetsz belapozást a könyvbe, mielőtt megvásárolnád. Kérlek, hogy nézd meg a spam/közösségi/promóciós mappákat is, mert előfordulhat, hogy oda érkezik az e-mail.

Hol érdemes süteménykészítő végzettséget szerezni?

Nos, erről megoszlanak a vélemények. A leggyakrabban a képzési idő és az ár alapján döntenek a hallgatók, azonban én azt javaslom, hogy olyan helyen tanulj, ahol szakmailag releváns végzettségű szakemberek oktatják mind az elméletet, mind a gyakorlatot. Ez azért fontos, mert ha a képzés során kérdésed van, nem mindegy, hogy az alapokat jól vagy netán fals-an tanulod meg. Természetesen te döntesz, hogy hol tanulsz és mi a fontos, mi a végső cél. Ha a papír a legfontosabb, a rövid válasz: bárhol tanulhatsz. Papírt szinte mindenhol fogsz kapni, ahol befizeted a képzés díját és megjelensz a vizsgán. De ha már egyszer fizetsz, jogosan elvárható, hogy a képzési díjért tanulj is, kapj tudást, hisz ez idő alatt is fejlődhetsz.

Íme egy hely, ahol a gyakorlati helyszínt is biztosítják és nem kell rohangálnod gyakorlati hely után:

Cukrász vállalkozás – ezek a minimális elvárások

Ahhoz, hogy ne fusd a felesleges köröket, fontos, hogy olyan helyen tájékozódj, ahol a témában pontos és megbízható információkat találsz. Tehát nem a sorstársaktól hisz a témában ők is ugyanolyan laikusok, mint te! Tudni kell, hogy a cukrász szakma vagy egyéb OKJ-s végzettség megléte nem jogosít fel senkit élelmiszerbiztonsággal, munka-tűzvédelemmel kapcsolatos tanácsadásra! HACCP tanácsadásra és tervezésre sem! A cukrászda vagy akár cukrászüzem tervezése egy komplex folyamat. Csak egy kérdés megválaszolásával semmire nem mész, szinte mindig felmerül egy újabb és még egy újabb kérdés. Olyan szakembert keress, aki nemcsak az élelmiszerbiztonsághoz ért, hanem a munka-tűzvédelmi elvárásokkal is tisztában van, releváns végzettséggel és gyakorlattal rendelkezik.

Ne feledd, hogy a helyszínként kiválasztott hely, munkahelyként fog funkcionálni. Az alapvető elvárásoknak mindig meg kell felelnie az egységnek. Így munkavédelmi szempontból egyáltalán nincs arra lehetőség, hogy egy személyzeti WC-t lespórolj, csak azért, mert a „jó fej NÉBIH-es” ezt megengedte neked. Egy munkavédelmi ellenőrzésen teljesen más szempontokat vizsgálnak az ellenőrök, de a NÉBIH számára fontos dolgokat a Munkavédelmi Hatóság egyáltalán nem vizsgálja. Ugyanez igaz a NÉBIH-re is, munkavédelmi-tűzvédelmi előírások teljesülését egyáltalán nem vizsgálja. Teljesen más a hatáskörük, teljesen más szempontrendszer szerint végzik az ellenőrzéseket. És ami a legfontosabb, hogy a hatáskörüket nem léphetik át. Tehát a NÉBIH-es nem adhat munka-és tűzvédelemből tanácsot. A hatóság nem tanácsadó szerv, hanem ellenőrző-végrehajtó szerv, kérni lehet tőlük, de nem köteles teljesíteni a kérésed.

Jöjjön a lényeg!

Blogcikkekben írtam a cukrászda, kávézónyitás minimális elvárásairól, valamint a cukrászműhely nyitás alapvető élelmiszerbiztonsági, munka-tűzvédelmi elvárásokról.

Fontos megjegyezni, hogy a cukrászda, kávézó nyitás esetén a munka-tűzvédelmi dokumentumoknak ki kell terjedni a hatókörben tartózkodók védelmére és a szolgáltatást igénybe vevők védelmére is! Minden egységet és tevékenységet külön-külön kell vizsgálni és elemezni! A kockázatértékelés egyik legalapvetőbb elvárása, hogy az adott helyszínről és az adott tevékenységről szóljon az értékelés.

A kockázatértékelések elvégzése munkabiztonsági és munkaegészségügyi szaktevékenység.

A munka-és tűzvédelmi feladatok ellátása jogszabály szerint szakirányú képzettséghez és munkavédelmi szakképzettséghez kötött, melyet a hatóság ellenőrzi.

2024-ben létrejött a munkavédelmi szakemberek adatbázisa, ahol az általad választott szakember végzettsége leellenőrizhető.

Mielőtt szakembert választasz tájékozódj!

Ha úgy döntesz, hogy a 100%-os biztonságra törekszel, és az ellenőrbiztos megoldásokat keresed, vedd fel velem a kapcsolatot.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Másnak is hasznos lehet? Oszd meg velük:

Segítség a kezdéshez

Töltsd le az ingyenes munkafüzetet, ami segít tisztázni az indulás előtti kérdéseket.

soos consulting cukraszmuhely nyitas hatosagi engedely munkafuzet 1

A szerző

soos consulting cukraszmuhely nyitas hatosagi engedely 18
Soós Zsuzsanna vagyok, a Soós Consulting alapítója. Mikro- és kisvállalkozóknak segítek valóra váltani az álmukat.A cukrászműhely és cukrászda nyitáshoz elengedhetetlen hatósági ügyintézést érthető és gördülékeny to-do listává varázsolom.

Egyszer nyitsz cukrászműhelyt, csináld jól!

Tedd meg az első lépést és rendeld meg a könyvet, hogy az álomból sikeres vállalkozás lehessen.