10 Tévhit a HACCP-vel és cukrászműhelyekkel kapcsolatban

Tévhitek és igazságok a cukrászműhellyel kapcsolatban, tudd meg az igazat

A köztudatban és az interneten rengeteg tévhit van a HACCP-vel és a cukrász műhelyekkel kapcsolatban. 

De mi az igazság? Elmondom a lényeget röviden!

1) Tévhit, hogy csak 10-20-30 millió forintból lehet engedélyeztetett cukrászműhelyt vagy cukrászdát nyitni. A befektetett összeg nagysága csakis a te elvárásaid nagyságától függ! Vannak minimális elvárások, ez tény. De ezekre előre fel lehet készülni. Ha nagyban gondolkozol nagy befektetéssel készülj. Ha kicsiben indulnál, kisebb költségeid lesznek, és később még tudsz fejleszteni.

2) Tévhit, hogy a HACCP egy felesleges dokumentum. A HACCP rendszer célja, hogy soha, senki nem betegedjen meg élelmiszertől. Ez egy megelőzésen alapuló rendszer kell, hogy legyen. Az egészségünk az egyik legdrágább kincsünk. Tehát óvjuk azt és a HACCP-t ne szükséges rossznak kezeljük. Inkább fordítsuk az előnyünkre!

3) Tévhit, hogy ha van engedélyed és HACCP-d, akkor ezzel a feladatoknak már vége is. Ez sajnos nem így működik. Mindennap felelős vagy az általad előállított és forgalomba hozott élelmiszerért. Így az élelmiszerbiztonsággal mindennap foglalkoznod kell. Ez pedig nem merül ki annyiban, hogy felrakod a polcra a HACCP-t és az ellenőrzési lapokból fénymásolsz párat, majd valamit beírsz előre egy hónapra.

4) Tévhit, hogyha kitöltötted a HACCP ellenőrzési lapokat, más dolgod nincs a HACCP-vel. Az ellenőrzési lapok kitöltéséhez, el kell végezned az ellenőrzési feladatokat is. Ha nem nézel rá a hűtő hőmérsékletére, de mégis kitöltöd az ellenőrzési lapokat, akkor sajnos csak magadat áltatod, mert ettől még a hűtőben a hőmérséklet nem biztos, hogy megfelel az elvárásoknak. A mikroorganizmusokat egyáltalán nem érdekli az ellenőrzési lap, illetve az sem, hogy te azt kitöltötted vagy sem. Ha a feltételek kedvezőek számukra, akkor szaporodni fognak és tudnak megbetegedést is okozni. Tehát, ha a hűtőd hőmérséklete nem megfelelő, akkor intézkedned kell, hogy újra megfelelő hőmérséklet legyen benne.

5) Tévhit, hogyha nem megy feléd a hatóság, akkor minden rendben van, nem kell foglalkozni az élelmiszerbiztonsággal. Egyértelműen nem te vagy az egyetlen élelmiszeripari vállalkozó, akit ellenőriz a hatóság. Így előfordulhat, hogy évekig nem néznek el hozzád. De ez nem ment fel téged a felelősséged alól, hogy mindennap úgy végezd a munkád, hogy soha, senkit ne betegítsen meg az általad előállított és forgalomba hozott termék. Te vagy a felelős az általad végzett tevékenységért, mindennap.

6) Tévhit, hogy ha te csak raktározod vagy továbbforgalmazod az élelmiszert, neked nem kell HACCP. A HACCP rendszer mindenkire vonatkozik, aki élelmiszerrel foglalkozik. Előállítja, kezeli, tárolja, forgalmazza stb. Az élelmiszerlánc minden pontján felelsz a tevékenységedért, akkor is, ha csak raktározod vagy csak továbbadod. 

7) Tévhit, hogy ha kis műhelyed vagy cukrászdád van, vagy nincs alkalmazott, mert egyedül vagy családtaggal végzed a tevékenységed, akkor rád nem vonatkoznak a jogszabályok és nem kell HACCP sem. A jogszabályok minden élelmiszeripari vállalkozóra egyformán vonatkoznak. A különbség a a tevékenység jellegében és kockázatok mértékében van. A HACCP alkalmazása nem attól függ, hogy hányan csináljátok a vállalkozást vagy mekkora a vállalkozás mérete. 

8) Tévhit, ha csak ritkán vállalsz hobbi szinten süti készítést és ezt bejelented a Kormányhivatalban, akkor semmi következménye nincs. Nem kell vállalkozóvá lenned sem. Viszont a rosszindulatú feljelentgetők tehetnek egy szívességet, mert fedve vagy. Miért lennél fedve? Ha engedély nélkül állítasz elő és adsz el élelmiszert és még nem is adózol miért lennél védve bármelyik hatóság elől? Az élelmiszer-előállításnak és forgalomba hozatalnak jogszabályi feltételei vannak. Ez mindenkire vonatkozik. Olyat ír a jogszabály, hogy mindenkire vonatkozik a jogszabály, olyat nem ír, hogy kivéve rád nem. Ha feketén adsz el valamit, ráadásul szakhatósági engedély nélkül, gondolod, hogy elnézi a NAV?

9) Tévhit, ha mások csinálják a fekete sütést, te is csinálhatod. Miért ne csinálnád? Ha a szomszéd a kútba ugrik, ugrasz utána? 

10) Tévhit, ha alapanyag árban sütsz, az legális. Miért lenne az? Hogy függ össze ez a két dolog? Sehogy! Hisz a tevékenységet elvégzed, előállítasz egy élelmiszert, tehát a cselekmény megvalósul, engedély nélkül. Az élelmiszer előállítás bejelentésköteles tevékenység. Az, hogy nincs hasznod rajta…ez a te döntésed. Ha a munkáltatódtól is csak a bérlet árát kéred el, az rendben van? Attól még a munkavégzés megvalósul… A „bérlet árából” később megtudsz majd élni, amikor esetleg úgy döntesz, hogy legálisan csinálnád? Vajon egy bérletár utáni áremelés után veled maradnak az „olcsó vásárlók” is? Akkor legális a folyamat, ha a tevékenységed az összes szakhatóságnál be van jelentve és megfelelsz a jogszabályoknak. Amikor te válsz hivatalossá, te hogyan fogsz reagálni, ha másnál tudod, hogy tilosban jár? 

Ha elszántad magad a cukrászműhellyel kapcsolatos terveid megvalósítására, és szeretnéd problémamentesen megnyitni a saját műhelyed, kérj konzultációt ide kattintva.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Másnak is hasznos lehet? Oszd meg velük:

Segítség a kezdéshez

Töltsd le az ingyenes munkafüzetet, ami segít tisztázni az indulás előtti kérdéseket.

soos consulting cukraszmuhely nyitas hatosagi engedely munkafuzet 1

A szerző

soos consulting cukraszmuhely nyitas hatosagi engedely 18
Soós Zsuzsanna vagyok, a Soós Consulting alapítója. Mikro- és kisvállalkozóknak segítek valóra váltani az álmukat.A cukrászműhely és cukrászda nyitáshoz elengedhetetlen hatósági ügyintézést érthető és gördülékeny to-do listává varázsolom.

Egyszer nyitsz cukrászműhelyt, csináld jól!

Tedd meg az első lépést és rendeld meg a könyvet, hogy az álomból sikeres vállalkozás lehessen.