Gyártmánylap írás szakszerűen – sablon minta segítségével

A cikk részletesen bemutatja, hogy kinek és miért kell gyártmánylapot írnia. Az útmutató és a gyártmánylap minta segít, hogy magad is elkészíthesd a saját gyártmánylapjaid!

A gyártmánylapok megfelelő elkészítése Magyarországon nem csupán jogi kötelezettség, hanem az élelmiszerbiztonság és minőség kulcsa is. Ha te is szakszerűen írod meg ezeket a dokumentumokat, versenyelőnyre tehetsz szert a konkurenciával szemben. Ezzel ugyanis biztosíthatod a vásárlóid megingathatatlan bizalmát irántad és főleg a termékeid iránt. A következő példa segít megérteni, ha még kételkednél. A napokban olvastam egy zárt facebook csoportban, hogy egy igen nagynevű pékségben a vásárló érdeklődött a termékek tápértéke iránt, de sajnos az eladó semmilyen információval nem rendelkezett arról, amire a fogyasztónak szüksége lett volna. Emiatt a fogyasztó kifordult az üzletből és nem vásárolt semmit, mivel nem tudta megállapítani, hogy belefér-e a diétájába az a kalória, amit a termék tartalmaz.

Én is jártam már hasonlóan. Érdeklődtem egy cukrásztermék tápértékéről, amire azt a választ kaptam a felszolgálótól, hogy bemegy a séfhez és megkérdezi. Pár pillanat múlva szemlesütve, elnézést kérve elmondta, hogy nem tudja megmondani még az sem, aki készítette. Igaz ugyan, hogy ebben az esetben nem előre csomagolt termékről volt szó, így nem kötelező ezeknek az információknak a rendelkezésre állnia. Azonban a vásárlók jelentős része (hozzám hasonlóan) azokat a helyeket részesíti előnyben, ahol a szükséges információk ismertek és elérhetőek.

Miért fontos a gyártmánylapok szakszerű megírása Magyarországon?

A gyártmánylapok (a köznyelvben esetlegesen termékadatlapok, termékspecifikációk) kulcsfontosságúak az élelmiszeriparban. Ezek a dokumentumok részletes információkat tartalmaznak az élelmiszerek összetételéről, tápértékéről, allergénekről és sok más fontos paraméterről. Magyarországon a gyártmánylapok készítésének kötelezettségéről az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (Éltv.) rendelkezik. Az Éltv. 22.§ (2) bekezdése értelmébenaz élelmiszer-vállalkozás az élelmiszer előállítását, valamint forgalomba hozatalát megelőzően részletes, írásos dokumentációt, jogszabály szerinti gyártmánylapot köteles készíteni és vezetni.”

A termékek piacfelügyeletéről szóló 2012. évi LXXXVIII. törvény 2. § 1. pontja meghatározza a biztonságos termék fogalmát, miszerint: „minden olyan termék, amely a szokásos vagy észszerűen előrelátható használati feltételek mellett nem jelent veszélyt, vagy kizárólag a termék használatával összeegyeztethető, elfogadhatónak tekinthető, és a személyek biztonsága és egészsége magas szintű védelmének megfelelő legkisebb veszélyt jelenti.

Az élelmiszeripari vállalkozóknak kötelessége biztonságos élelmiszert előállítani!

A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény (Btk.) 415. § (1) bekezdés alapján, „Aki rossz minőségű terméket jó minőségű termékként forgalomba hoz, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A Btk. a rossz minőségű termék fogalmát az alábbiak szerint határozza meg:

1) ha a jogszabályban vagy az Európai Unió általános hatályú közvetlenül alkalmazandó jogi aktusában előírt biztonságossági vagy minőségi követelményeknek nem felel meg, vagy

2) az emberi fogyasztás céljára előállított termék emberi fogyasztásra való alkalmatlanságát elfedték,

3) a termék minőségmegőrzési, fogyaszthatósági, illetve felhasználhatósági idejét jogellenesen meghosszabbították,

4) a terméket nem megengedett összetevő felhasználásával állították elő,

5) a terméket emberi fogyasztásra nem alkalmas anyagokból vagy termékekből állították elő emberi fogyasztás céljára, vagy

6) a termék rendeltetésszerűen nem használható, vagy használhatósága jelentős mértékben csökkent.”

Nem győzöm eléggé hangsúlyozni, hogy a fentiek alapján a rossz minőségű termék forgalomba hozatala, a termék hamisítása bűncselekmény. A termékhamisítás fogalmát pedig meglehetősen tág határok közt határozta meg a jogalkotó.

Az élelmiszer-előállítóknak ezért kiemelt figyelmet kell szentelniük arra, hogy a gyártmánylapban rögzített információk megegyezzenek a jogszabályi elvárásokkal és maga a termék is azoknak az elvárásoknak, amelyeket az élelmiszeripari vállalkozó saját HACCP rendszerén belül kialakított és naponta betart.

Ennek megfelelően azok, akik élelmiszereket gyártanak vagy forgalmaznak, felelősek azért, hogy gyártmánylapjaik pontosak és megbízhatók legyenek és a benne foglaltak naprakészek legyenek!

Mivel a gyártmánylapot szerzői jogok is védhetik, fontos, hogy senkiről se másolj. Egyrészt mindenki a saját bevált receptjei alapján dolgozik, másrészt a sosem tudhatod, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál az illető levédette-e az írását. Fontos megemlíteni azt is, hogy még ha nincs is levédetve egy-egy írás hivatalosan, ettől függetlenül a szerzőt a szerzői jog megilleti. És valljuk be őszintén, te sem örülnél, ha közkézen forogna az általad írt gyártmánylap, benne minden szakmai titkoddal.

Az élelmiszerbiztonság egyik kulcsa: A megbízható gyártmánylapok

Az élelmiszerbiztonság Magyarországon alapvető fontosságú. Az élelmiszeriparban elkövetett hibák súlyos következményekkel járhatnak, beleértve az emberi egészség kockáztatását is. Az élelmiszerbiztonsági előírások betartásához és a potenciális veszélyek minimalizálásához elengedhetetlen, hogy a gyártmánylapok megbízhatóak és pontosak legyenek. Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nem fordítanak kellő figyelmet ezekre a dokumentumokra, komoly jogi és pénzügyi következményekkel szembesülhetnek.

Miért jó, ha a saját receptjeid alapján te írod a gyártmánylapokat?

Ennek számos előnye van:

  1. Teljes kontroll: Ha saját magad írod meg a gyártmánylapokat, teljes kontrollt gyakorolsz a tartalom felett. Ez lehetővé teszi, hogy pontos és naprakész információkat adj a termékeidről. Ezáltal egy fogyasztó bizalma mélyülhet a szolgáltatásod, a termékeid iránt. Ha visszatérő vásárlókat szeretnél, akkor fontos, hogy a fogyasztókat ellásd a megfelelő, de legalább a kötelező információkkal.
  2. Idő- és költségmegtakarítás: A szakértői szolgáltatások igénybevétele gyártmánylapok elkészítéséhez költséges lehet, mivel általában nem 1-1 termékről, hanem többről van szó. Az egyeztetésre szánt időt megtudod spórolni, az önálló munka azonban rád vár! Az önálló munka jelentős költségmegtakarítást eredményezhet. Ráadásul, ha új terméket fejlesztesz, magad is meg tudod írni a gyártmánylapot.
  3. Rugalmas reagálás: Jogszabályváltozás vagy új piaci igények esetén azonnal tudod módosítani a gyártmánylapot.

Hogyan lehet hatékonyan és jól megírni a gyártmánylapokat?

Ahhoz, hogy ne okozzon fejfájást a gyártmánylap írás, összeállítottam egy gyártmánylap minta csomagot, ahol ellátlak hasznos útmutatókkal és megtanítalak a gyártmánylap írás csínjára-bínjára, amelyben megtalálod a lépésről lépésre az útmutatókat és tippeket, sőt még egy gyártmánylap minta is a rendelkezésedre áll. Ne hagyd, hogy a gyártmánylapok írása akadály legyen az üzleted sikerében! Ismerd meg a titkot, hogyan készíts profi gyártmánylapokat, és szerezd meg a vásárlók bizalmát!

https://cukraszmuhelynyitas.hu/termek/gyartmanylap-minta-csomag-cukraszmuhelyeknek-pekmuhelyeknek

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Másnak is hasznos lehet? Oszd meg velük:

Segítség a kezdéshez

Töltsd le az ingyenes munkafüzetet, ami segít tisztázni az indulás előtti kérdéseket.

soos consulting cukraszmuhely nyitas hatosagi engedely munkafuzet 1

A szerző

soos consulting cukraszmuhely nyitas hatosagi engedely 18
Soós Zsuzsanna vagyok, a Soós Consulting alapítója. Mikro- és kisvállalkozóknak segítek valóra váltani az álmukat.A cukrászműhely és cukrászda nyitáshoz elengedhetetlen hatósági ügyintézést érthető és gördülékeny to-do listává varázsolom.

Egyszer nyitsz cukrászműhelyt, csináld jól!

Tedd meg az első lépést és rendeld meg a könyvet, hogy az álomból sikeres vállalkozás lehessen.