Üzlethelyiség bérlés – Ezekre a szempontokra figyelj!

Ha üzlethelyiséget szeretnél bérelni ez a cikk neked való! Olvasd el a főbb szempontokat, hogy a legjobb üzlethelyiséget választhasd!

Ugye te is szeretnéd a legjobb helyet megtalálni leendő vállalkozásodnak? Ha nincs saját tulajdonodban olyan helyiség, ami erre a célra megfelel, akkor kézenfekvő megoldás bérelni egyet. Mivel a megfelelő üzlethelyiség kiválasztása jelentős hatással lehet a vállalkozásod sikerére, soha ne hamarkodd el a döntést. Összeszedtem néhány szempontot, hogy üzlethelyiség bérlésénél mire érdemes figyelni. Akár desszertezőnek, akár üzemnek keresel helyet érdemes elgondolkodni az alábbiakon.

Az üzlethelyiség elhelyezkedése és megközelíthetősége

Az egyik legfontosabb tényező a kiszemelt üzlethelyiség elhelyezkedése. Ez ugyanis alapvetően meghatározza, hogy milyen típusú vásárlók érhetők el könnyen. A választott hely igazodjon a célcsoportodhoz. Akár minőségi süteményeket, akár péksüteményeket kínálsz, olyan környéket keress, ahol a leendő vásárlóid értékelik ezeket a termékeket, és hajlandóak is érte a minőséggel összhangban lévő árat megfizetni.

Az üzleted sikerét befolyásolhatja a közelben lévő konkurencia is. A túl sok hasonló üzlet jelenléte kis területen ugyanis mindig megnehezíti a vásárlók megszerzését. Természetesen a versenytől nem szabad megijedni. Ha más termékekkel, jobb szolgáltatással, magasabb minőséggel jelentkezel, mint a konkurens vállalkozások, akkor a versenyből sikeresen jöhetsz ki.

Az üzletnek könnyen megközelíthetőnek kell lennie a vásárlók számára. Ugye te sem szeretnél hosszasan keresgélni a telefonod GPS-ét bújva, hogy megtalálj egy kávézót, egy cukrászdát? A jó megközelíthetőség javítja az üzlet látogatottságát és növeli a vásárlói forgalmat. Nem utolsó sorban pedig számodra is fontos lehet, hogy a lakóhelyedtől milyen távol kell utaznod mindennap.

A parkolás is kulcsfontosságú szempont lehet, különösen olyan területeken, ahol számottevő az autóval érkező vásárlók száma. A vásárlók hamarabb térnek be hozzád, ha könnyen és kényelmesen parkolhatnak a közelben. Ha nincs elegendő parkolóhely vagy egyéb parkolási lehetőség, az vásárlók elvesztéséhez vezethet.

Az üzlet, mint helyszín biztonsága szintén kulcsfontosságú. A vásárlók és alkalmazottak csak akkor érzik magukat biztonságban, ha az adott környék is biztonságos. Tájékozódj, figyeld meg (lehetőség szerint különböző napszakokban is) a bérlendő helyiség környezetét. A biztonságos környezet növeli az ügyfélbizalmat és hozzájárul az üzleti sikerhez.

Az üzlethelyiség mérete és berendezései

Az üzlethelyiséged méretét a tervezett tevékenységed jellege fogja meghatározni. Az üzlethelyiség mérete meghatározza, hogy mennyi helyed lesz a termelésre, tárolásra és vásárlók fogadására. Gondolj bele, hogy az adott méret elegendő-e az üzleti tevékenységed hatékony működtetéséhez. A kis tér ugyanis frusztrációt kelthet benned, ráadásul, ha elkezdenek keveredni a folyamatok, az élelmiszerbiztonsági problémákat, súlyos esetben élelmiszer eredetű megbetegedést is okozhat. Ne feledd, hogy az üzlethelyiségnek nem csak a jelenlegi igényeidet, hanem a jövőbeni terveidet is ki kell elégítenie. Természetesen, ha már kinőtted az üzlethelyiséget, bármikor átköltözhetsz egy másikba!

Vannak olyan üzlethelyiségek, amiket berendezéssel, gépekkel együtt hirdetnek. Ebben az esetben célszerű elkérned a berendezések, gépek listáját, amin pontosan szerepel a berendezés / gép neve, típusa, állapota és hogy rendelkezik-e magyar nyelvű használati és kezelési útmutatóval.

Ha saját gépjeidet szeretnéd használni az üzlethelyiségben javasolt előre megkérdezni, hogy hány fázisú áram biztosított. Ha te ipari sütővel, ipari hűtőkkel szeretnél dolgozni a rendelkezésre álló teljesítményen felül szükséged van többletteljesítményre, mivel vélhetően kevés lesz a két fázis. Kérdésként felmerül, hogy van-e lehetőség 3 fázis kialakítására és a szolgáltató mikortól tudja biztosítani számodra a többlet áramot. Ezt feltétlenül egyeztesd a bérbeadóval, hiszen sok felesleges konfliktust megelőzhetsz néhány pontos kérdéssel.

Üzlethelyiség kiadások, adók

Az üzlethelyiség bérlése során a kiadásokkal is foglalkoznod kell. Számold ki pontosan, hogy az üzlethelyiség bérleti díja és az ehhez kapcsolódó költségek (pl. rezsi költségek) beleférnek-e az üzleti költségvetésbe. Fontos, hogy a bevételed ne csak a kiadásaidat fedezze, hiszen a te valódi jövedelmed a kiadások és az adók levonása után fennmaradó összeg!

Üzlethelyiség szakhatósági engedélyei, bejelentések és előírások

Mielőtt kibérelnél egy üzlethelyiségnek hirdetett helyiséget tájékozódj, hogy a környéken, abban az utcában lehetséges-e egyáltalán üzlethelyiséget működtetni. Ritka esetben, de előfordul, egyes utcákban a helyi önkormányzati rendelet tilthatja azt. Ha társasház alján van az üzlethelyiség, érdeklődj a tulajdonosnál arról, hogy a társasház Alapító okirata, SZMSZ-e és a házirend engedi-e, hogy élelmiszeripari tevékenységet végezz az üzlethelyiségben. Ezen kívül fontos tisztázni azt is, hogy a kiszemelt üzlethelyiségben végezhetsz-e bármilyen átalakítást. Ha igen mik a feltételei. Ha az üzlethelyiséget korábban már használták élelmiszeripari célra mindenképp érdeklődj, hogy a vállalkozás miért nem folytatja a tevékenységét azon a helyen.

Az üzlethelyiségnek meg kell felelnie élelmiszerbiztonsági, valamint a munka- és tűzvédelmi szempontoknak is.

Hosszú távú tervezés

Fontold meg, hogy az adott üzlethelyiség megfelel-e hosszú távú terveidnek. Vizsgáld meg, hogy az ingatlan hosszú távú bérleti szerződése vagy rugalmassága lehetővé teszi-e az üzleti növekedést és változásokat.

Üzlethelyiség bérlés jogi szempontok

Mielőtt aláírnál egy szerződést, alaposan olvasd át és törekedj a win-win helyzetre. Ha szükséges ne habozz jogi szakértő segítségét kérni a döntés meghozatalához, hiszen néhány évig ez az aláírt szerződés fogja meghatározni a kiadásaid egy részét és a vállalt kötelezettségeket.

Ha a cukrászda nyitás feltételei bővebben érdeklődnek, ne habozz bővebben olvasni a témában. Itt egy cukrászati könyv és alaprajz, ami neked készült:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Másnak is hasznos lehet? Oszd meg velük:

Segítség a kezdéshez

Töltsd le az ingyenes munkafüzetet, ami segít tisztázni az indulás előtti kérdéseket.

soos consulting cukraszmuhely nyitas hatosagi engedely munkafuzet 1

A szerző

soos consulting cukraszmuhely nyitas hatosagi engedely 18
Soós Zsuzsanna vagyok, a Soós Consulting alapítója. Mikro- és kisvállalkozóknak segítek valóra váltani az álmukat.A cukrászműhely és cukrászda nyitáshoz elengedhetetlen hatósági ügyintézést érthető és gördülékeny to-do listává varázsolom.

Egyszer nyitsz cukrászműhelyt, csináld jól!

Tedd meg az első lépést és rendeld meg a könyvet, hogy az álomból sikeres vállalkozás lehessen.