10 + 1 ok, hogy miért kérj HACCP szakembertől tanácsot a cukrászműhelyedhez

Mielőtt szakembert választasz, vizsgáld meg az alábbi szempontokat!

Mielőtt eltöltenéd feleslegesen az idődet vagy a pénzedet laikusokra, olvasd el, mi különbözteti meg az amatőr, laikus tanácsadókat a profiktól.

Napjainkban, ha információra van szükségünk, az első, hogy a google-re kattintunk és gyorsan megkeressük a választ vagy belépünk egy szuper facebook csoportba, ahol hasonló dolgokkal foglalkozó emberek vannak és megkérdezzük őket. Mivel általában véve ők is ugyanolyan kezdők a témában, mint te, fennáll a veszélye, hogy nem teljes körű információt kapsz, hanem csak annyit, amennyit az illető maga is megtapasztalt. 

Komplex folyamatokat pár mondatban korrekten, gyorsan leírni nem lehet. Kapkodni lehet, de nem érdemes. Főleg, ha egy komplex folyamatról van szó. Ha valaki mégis megpróbálná 5-10 mondatban ezzel megpróbálkozni, hogy leír egy komplex folyamatot, akkor az, nem lesz teljes. 

Egyes szakmákban a fél információknak komoly hátránya van. Pl. cukrászműhelyeknél egy rossz tervezés vagy kialakítás miatt plusz anyagi befektetést igényelhet tőled. És induláskor általában minden forint számít. Egy helytelen élelmiszerbiztonsági információ pedig konfliktus helyzetet teremthet egy hatósági ellenőrzésen az ellenőr és te közted, mert jelzed, hogy bizony te azt máshogyan tudod! Még ha utána is jársz egy témának alaposan, akkor is fennáll a veszélye, hogy teljesen máshogy értelmezed, mint egy szakmabeli. És hiába próbálsz meg jóhiszemű lenni, téves útra futsz.

Ha mindenképp stabil, jogszabályokra megalapozott információkat keresel, csak megfelelő szakmai végzettséggel, tudással és tapasztalattal rendelkező szakembert keress. A tanácsadói piac felhígulása nem segíti elő a könnyű döntést, de íme, néhány elgondolkodtató szempont, mielőtt megválasztod, kire bízod a cukrászműhelyed jövőjét!

Az ingyen tanács mindig átverés! Annyit is ér általában!

Mielőtt HACCP szakembert választasz, vizsgáld meg az alábbi szempontokat!

A megfelelő szakmai végzettséggel, tudással és tapasztalattal rendelkező szakembert ez különbözteti meg a laikus amatőröktől:

ssz.Laikus, amatőr tanácsadókMegfelelő szakmai végzettséggel, tudással és tapasztalattal rendelkező szakember
1.Nincs felsőfokú végzettsége, tudása, tapasztalata a témában, csak a saját műhelyének a részleteit ismeri, nem képezi magát, nem tanul újat a témában.Felsőfokú végzettsége, tudása és tapasztalata van a témában, vezetett kis-és nagyüzemet is, folyamatosan képezi magát, folyamatosan keresi az újat a témában.
2.Háttér információk ismerete nélkül azonnal tanácsot ad a saját tapasztalatára hivatkozva. Egyszer megtapasztalt valamit, amitől kicsit szakértőnek hiszi magát a témában és úgy érzi, ez feljogosítja őt szakmai tevékenység végzésére.Háttér információkat gyűjt először, anélkül nem ad tanácsot, ehhez külön időpontot biztosít, amikor csak a te cukrászműhelyedről egyeztet veled apró részletekre kitérve.
3.Azt hiszi, hogy hamar megvan egy műhely, de mégsem követi a részletesen folyamatot, nem mindig tud olyan alternatívákat felajánlani, ami hatóságilag is elfogadott.Tájékoztat arról, hogy ez egy időt igénylő folyamat lesz, és a részletes feltételekről, alternatívákról, olyanokról is, amik publikus anyagokban nem feltétlenül szerepelnek.  Türelmesen kivárja, míg elkészül a műhelyed és követi is azt a folyamatot.
4.Általánosságokban beszél.Minden cukrászműhelynek vannak egyedi adottságai, melyeket figyelembe vesz, és ennek megfelelően adja a tanácsot, hogy plusz költségeid ne legyenek.
5.Csak az érdekli, hogy kiírhassa magából a tapasztalatait és hogy megnyitotta  a sajátját. Csak a sajátját engedélyeztette.Sosem fogja tudni átadni az összes tapasztalatát és tudását, de a számodra tökéletes megoldásokat megfogja keresni. Több cukrászműhelyt is nyitott már, sikeresen.
6.Nem jogszabály alapján ad tanácsot.Jogszabályok figyelembevételével és szakmai szempontok szerint ad tanácsot, melyet adott esetben alá is tud támasztani.
7.Ha téves információt ad, és ebből neked anyagi károd lesz, nem vállal garanciát a tanácsai miatt.Nem ad téves tanácsot, garanciát vállal a munkájára.
8.Nem vállalja a hatóság előtti képviseletét, annak, akinek tanácsot ad.Ha felkéred és van ilyen szolgáltatása, írásban vagy szóban ellátja a képviseletedet a hatóság előtt.
9.Nem ismeri a döntési fát és a dokumentuma sem tartalmazza azt. Nem ismeri fel a tevékenység során felmerülő veszélyeket. Anyagi kár esetén „tűzoltás” van.Ismeri és munkája során használja a döntési fát. Mivel minden cukrászműhelyben más adottságok és részletek vannak, így az adottságok és részletek figyelembevételével elemzi a felmerülő veszélyeket. Felismeri a veszélyeket és azok megelőzésére javaslatot tesz. A megelőzés az elsődleges, hogy ne keletkezzen anyagi kár.
10.Nyitásnál nem tud megírni önállóan szakmai dokumentumokat, inkább általánosságokat másol, ezért elkéri másoktól a dokumentumokat vagy letölt valamit a netről, ami végül a polcon köt ki. Szakmai kérdésekre nem mindig tud válaszolni vagy egyáltalán nem tud válaszolni.Önállóan megírja a szakmai dokumentumokat, nem másol másoktól, mert tudja, hogy ha a másik dokumentum hibás, akkor az övé is az lenne, ha másolna. Ráadásul etikátlan.Szakmai kérdésekre tud válaszolni.

Megmutassam, hogy én hogy csinálom, hogyan kezdem el a folyamatot?

Gyere, lépj be a zárt facebook csoportomba és olvasd el a posztokat, azért, hogy zökkenőmentesen megnyithasd a saját cukrászüzemed!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Másnak is hasznos lehet? Oszd meg velük:

Segítség a kezdéshez

Töltsd le az ingyenes munkafüzetet, ami segít tisztázni az indulás előtti kérdéseket.

soos consulting cukraszmuhely nyitas hatosagi engedely munkafuzet 1

A szerző

soos consulting cukraszmuhely nyitas hatosagi engedely 18
Soós Zsuzsanna vagyok, a Soós Consulting alapítója. Mikro- és kisvállalkozóknak segítek valóra váltani az álmukat.A cukrászműhely és cukrászda nyitáshoz elengedhetetlen hatósági ügyintézést érthető és gördülékeny to-do listává varázsolom.

Egyszer nyitsz cukrászműhelyt, csináld jól!

Tedd meg az első lépést és rendeld meg a könyvet, hogy az álomból sikeres vállalkozás lehessen.