Birkás Dóra – Magnólia Tortaműhely Interjú

Olvasd el az interjút arról, hogy a Magnólia Tortaműhely alapítója hogyan hozta létre a cukrászműhelyét.

„Egyértelműen segítette a munkámat, hogy felkértelek tanácsadónak. Ezen a területen jobb szakembert keresve sem találna az ember. A tervek pillanat alatt elkészültek és minden a tényleges szabályoknak megfelelően tudott elkészülni. A HACCP dokumentációtól elkezdve a vízbevizsgáláson át, a kártevőírtásig, mindent elintéztél. Bármi kérdésem volt arra mindig választ kaptam. Nagyon örülök, hogy annak idején rátaláltam a Soós Consultingra az egyik csoportban.”

Mivel foglalkoztál mielőtt cukrászdád lett?

Egy német ruhaipari cégnél dolgoztam vezető beosztásban. Szóval teljesen más területről sodort a cukrászat felé az élet. Ott kezdtem érezni, hogy hiányzik a kreativitás az életemből. Mindig is érdekelt a gasztronómia, ezen belül a cukrászat. 2012-ben elvégeztem egy cukrász okj-s tanfolyamot és különböző tanfolyamokra jártam, hogy képezzem magam. Aztán 2015-től jöttek a gyerekek, és pár évre félretettem a cukrászkodást.

Miért döntöttél úgy, hogy cukrászműhelyt nyitsz?

Amikor a kisfiam 3 éves lett éreztem, hogy folytatnom kell, azt, amit a gyerekek előtt elkezdtem. Újra nekiálltam sütni, először csak a családnak, barátoknak. Aztán egyre többen szerettek volna rendelni, és úgy gondoltam eljött az ideje, hogy a hobbim legyen a hivatásom.

Szerencsére a családi házunk alkalmas volt egy teljesen elszeparálható, külön bejáratú műhely kialakítására, így bérleményt nem kellett keresgélnem.

Mennyi idődbe telt, amíg meghoztad a döntést, hogy neked saját műhelyed lesz?

A döntést viszont még így is nagyon nehéz volt meghoznom. Majdnem egy évbe telt, mire döntést hoztam. Rengeteg kétség, kérdés kavargott bennem. Bírni fogom én ezt egyedül? Ki fogom tudni termelni a költségeim? Hogy álljak neki? Milyen követelményeknek kell megfelelnem? Stb… 

Mi volt a legnagyobb akadály a műhely kialakításakor?

A legnagyobb akadály számomra, az élelemiszerbiztonsági szabályok kihámozása volt. Minden fórumon és csoportban mindenki mást mondott, így eléggé össze voltam zavarodva.

Aztán egy csoportban valaki Soós Zsuzsannát ajánlotta, és felcsillant a remény. Fel is hívtalak és már az első beszélgetésünk után tudtam, hogy minden rendben lesz. Mindent érthetően, türelmesen elmagyaráztál, és onnantól sínen volt a kialakítás.

Mi volt a legnagyobb félelmed és hogyan küzdöttél meg azzal? 

A legnehezebb az árambővítés volt. Rengeteg időbe telt mire az elműnél végre reagáltak a kérelmemre és kibővítették a ház áramteljesítményét.  A szakemberekkel nekem szerencsém volt, mindenki gyorsan és problémamentesen dolgozott.

Mennyi idő alatt kaptál engedélyt? 

Soós Zsuzsi segítségével, onnantól, hogy beküldtük a papírokat 3 nap alatt meg is jött az engedélyem.  Minden nagyon flottul ment.

Milyen termékeket készítesz?

Elsősorban modernebb stílusú design tortákat és készítek, egyedi megrendelésre. Továbbá macaronokat és mousse tortákat is. Minden termékem csakis kizárólag minőségi alapanyagokból készül. Mentes termékek közül egyelőre csak gluténmenteseket készítek, de a későbbiekben ezt is bővíteni szeretném.

Mi az a termék, amit szívesen ajánlasz a vásárlóidnak?

A macaronjaim a visszajelzések alapján nagyon finomak, és persze a tortáimről is eddig szerencsére csak pozitív visszajelzést kaptam. Minden termékemet maximális odafigyeléssel, szívből készítem. Igazi maximalista vagyok.

Most hogyan látod a jövőt, milyen új céljaid vannak?

Igyekszem folyamatosan fejleszteni magamat, hogy mindig haladjak az aktuális trendekkel. Workshopokra járok, online tanfolyamokra és nagyon sok jó külföldi könyvem van amiből rengeteget tudok és szeretnék tanulni.

Szeretném bővíteni a termékeimet, lesznek a jövőben francia desszertek (ekler, tart, choux) desszert boxok, süti nyalókák, és szeretnék majd esküvőket is elvállalni. Egyelőre picik még a gyerekek, ebből kifolyólag a kapacitásom eléggé limitált.

Mennyiben segítette a gyors engedély szerzést, az, hogy engem kértél fel, mint szakembert a teljes folyamathoz? Nehezen találtál megfelelő tanácsadót? Mi alapján döntöttél a választáskor?

Egyértelműen segítette a munkámat, hogy felkértelek tanácsadónak. Ezen a területen jobb szakembert keresve sem találna az ember. A tervek pillanat alatt elkészültek és minden a tényleges szabályoknak megfelelően tudott elkészülni. A HACCP dokumentációtól elkezdve a vízbevizsgáláson át, a kártevőírtásig, mindent elintéztél. Bármi kérdésem volt arra mindig választ kaptam. Nagyon örülök, hogy annak idején rátaláltam a Soós Consultingra az egyik csoportban.

Mit tanácsolsz azoknak, akik még nem nyitották meg a műhelyüket, hol kezdjék a folyamatot?

Mindenképpen konzultáljanak egy élelmiszerbiztonságban jártas szakemberrel. Gondolják el,hogy mennyi költséget tudnak bevállani havonta, hogy azt ki is tudják egyedül termelni majd a jövőben. Mérjék fel, hogy azon a környéken, ahol nyitni szeretnének, van-e konkurencia.

Hol és hogyan tudnak tőled rendelni?

Rendelni a facebook oldalamon (Magnólia Tortaműhely) keresztül, vagy emailen (magnoliatorta@gmail.com) tudnak.

Nézd meg, milyen tortákat alkot Dóri

soos consulting torthamuhely nyitas birkas dora

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Másnak is hasznos lehet? Oszd meg velük:

Segítség a kezdéshez

Töltsd le az ingyenes munkafüzetet, ami segít tisztázni az indulás előtti kérdéseket.

soos consulting cukraszmuhely nyitas hatosagi engedely munkafuzet 1

A szerző

soos consulting cukraszmuhely nyitas hatosagi engedely 18
Soós Zsuzsanna vagyok, a Soós Consulting alapítója. Mikro- és kisvállalkozóknak segítek valóra váltani az álmukat.A cukrászműhely és cukrászda nyitáshoz elengedhetetlen hatósági ügyintézést érthető és gördülékeny to-do listává varázsolom.

Egyszer nyitsz cukrászműhelyt, csináld jól!

Tedd meg az első lépést és rendeld meg a könyvet, hogy az álomból sikeres vállalkozás lehessen.