Cukrászműhely nyitás feltételei – munka- és tűzvédelmi szempontból

Tudd meg, munka-és tűzvédelmi szempontból milyen elvárásoknak kell megfelelnie egy cukrászműhelynek.

Ahol munkavégzés történik, meg kell teremteni a biztonságos munkavégzés körülményeit. Nem azért, mert a jogszabály azt írja, hanem azért, hogy egészségesek maradhassunk és megóvjuk anyagi javainkat.

Amikor eldöntötted, hogy cukrászműhelyt nyitsz, számításba vetted a munkavédelmi elvárásokat? Ismered azokat részletesen?

A legalapvetőbb feltételeket már a tervezéskor meg kell határozni! Később, amikor már minden elkészült, csak alkalmazkodni tudsz a munkakörülményekhez!

Tudtad, hogy egy munkabalesetet legalább 300 kvázi baleset előzi meg?

(kvázi baleset: „majdnem baleset”. A baleset majdnem bekövetkezett, de végül nem lett baleset, nem történt személyi sérülés. Nagyon fontos, hogy a kvázi baleset okai feltárásra kerüljenek. Megelőző szerepe van!)

Ahhoz, hogy a munkahelyed biztonságos legyen, az alábbiakat kell mérlegelned és megvalósítanod:

A cukrászműhelyek kialakításának általános munkavédelmi követelményei

A munkahely padlózata és közlekedési útvonala csúszásmentes felületű, egyenletes, botlás-és billenésmentes legyen. A várható legnagyobb igénybevétel szerint kell kiválasztani a padozat típusát!

A kijáratokat és vészkijáratokat, a kijelölt menekülési utakat szabadon kell tartani. Számuk, méretük, elhelyezésük és megvilágításuk tegye lehetővé a munkahely, a veszélyes terület gyors és biztonságos elhagyását. Vészkijárathoz toló- vagy forgóajtók használata tilos. Vészkijáratot lezárni csak úgy szabad, hogy vészhelyzetben bárki által nyitható legyen.

A munkaeszközök biztonságos kezeléséhez megfelelő mozgástér kell.

Villamos berendezések biztonsága

Villanyszereléshez célszerű regisztrált villanyszerelőt hívni. Az áram nem játék. Az elektromos tűz képes mindent elégetni másodpercek alatt. Az a villanyszerelő, aki nem tudja, hogy a munkájáról milyen munkalapot kell adnia, egyáltalán adnia kell munkalapot, sajnos felelősséget sem fog vállalni az általa elvégzett munkáért. Sem a HACCP tanácsadó, sem a munka-tűzvédelmi szakember nem fog tudni erre sablont adni, hiába kéred tőle, mert nem ő szerelte a villanyt!  Ezt a munkalapot attól kérd, aki az áramhálózaton bármilyen tevékenységet elvégzett! Munkalap hiányában garanciát nem tudsz érvényesíteni!

A Te műhelyedben te döntöd el, hogy megéri-e a kockázat!

Itt találsz regisztrált villanyszerelőt: Villanyszerelők (meevet.hu)

A munkahely természetes és mesterséges megvilágítása elégítse ki a munkavégzés jellegének megfelelő világításra vonatkozó követelményeket. Ez nemcsak munkavédelmi elvárás, hanem élelmiszerbiztonsági is.

A munkahelyiségben a munkavállalók létszámát, a tevékenység jellegét és a veszélyforrásokat figyelembe véve elegendő mennyiségű és minőségű, egészséget nem károsító levegőt és klímát kell biztosítani. Ehhez ismerni kell a várható veszélyeket!

A cukrászok a kedvezőtlen meleg hatásának vannak kitéve. A munkahelyen a sütők környezetében a legmagasabb a munkahelyi hőmérséklet. A sütők hatással vannak az egész munkaterület hőmérsékletére is. A nagyobb munkaterületeken, cukrászműhelyekben a sütők felett helyi elszívó berendezést szükséges kiépíteni, valamint a mesterséges szellőztetésre szolgáló berendezések biztosítása is fontos.

Kisebb cukrászműhelyekben természetes szellőzéssel is lehet enyhíteni a kedvezőtlen hőmérsékleti viszonyokat.

A gép állandó tartozéka a biztonságos használatához szükséges magyar nyelvű üzemeltetési dokumentáció, amelyet a gyártó, import esetén az importáló, annak hiányában az üzemeltető köteles biztosítani. Legyen a gépeidnek magyar nyelvű használati és kezelési útmutatója!

A kedvezőtlen klímakörnyezet egészségkárosító hatásainak kivédése érdekében pihenőidőt és mérsékelt hőmérsékletű pihenőhelyet kell biztosítani.

Az ablakoknak, tetővilágításoknak és szellőző berendezéseknek biztonságos módon nyithatónak, zárhatónak, beállíthatónak és rögzíthetőnek kell lenniük, nyitott állapotban nem lehetnek olyan helyzetben, ami veszélyt jelent a munkavállalókra nézve.

Műszaki, illetve szervezési intézkedések, hátsérülések kockázatával járó kézi tehermozgatás esetén

A kézi tehermozgatás ebben a szakmában nem kerülhető el, azonban fontos, hogy a kézi anyagmozgatás feltételei a legbiztonságosabbak és az egészségre ártalmatlanok legyenek.

Műszaki és szervezési intézkedésekkel meg kell oldani, hogy a felhasznált anyagokat minél kisebb adagokban/méretben kelljen mozgatni. Nagyobb cukrászműhelyekben egyes munkaterületeken műszaki megoldásokat kell alkalmazni, így minimálisra csökkenthető a hátsérülések kockázata.

Anyagmozgatásra például a kézi kocsi a legtöbb munkaterületen javasolt, a nagyobb súlyú zsákok, vödrök és egyéb alapanyagok, termékek mozgatása ennek segítségével történjen, hogy hosszútávon tudd végezni a tevékenységed a műhelyben.

Munkavédelmi-tűzvédelmi oktatás

Az oktatás elvégzését a tematika megjelölésével és a résztvevők aláírásával ellátva írásban kell rögzíteni.

Ha egyszemélyes a cukrászműhelyed, és nincs munkavédelemmel kapcsolatos végzettséged, kérj fel szakembert.

A szükséges munkavédelmi ismeretek megszerzéséig a munkavállaló önállóan nem foglalkoztatható.

Veszélyes anyagok, keverékek felhasználása: takarító-, tisztító- és fertőtlenítő szerek. Veszélyes anyagok/keverékek tárolása az esetek többségében az eredeti csomagolóeszközben történik.

A vegyi anyag kisebb tárolóedénybe történő áttöltése során fel kell tüntetni a tartalmukat, azok természetét és a hozzájuk kapcsolódó veszélyeket. Áttöltéskor a személyi védelemhez szükséges védőeszközöket biztosítani kell.

Az eredetileg élelmiszerekhez gyártott csomagolóeszközben (pl.: ásványvizes-, üdítőitalos palackban) veszélyes anyagot/keveréket tilos tárolni!

Munkahelyi kockázatértékelés

A munkáltató a kockázatértékelést, a kockázatkezelést és a megelőző intézkedések meghatározását – eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában – a tevékenység megkezdése előtt, azt követően indokolt esetben, de legalább 3 évente köteles elvégezni.

A munkavédelmi hatósági ellenőrzés során a munkáltatónak kell bizonyítania a tevékenység megkezdésének tényét, időpontját.

A kockázatértékelés eredményeként a munkáltató felelőssége a szükséges dokumentumok biztosítása.

Ha egyszemélyes a cukrászműhelyed, és nincs munkavédelemmel kapcsolatos végzettséged, kérj fel szakembert.

A kockázatértékelés dokumentumát a munkáltató köteles a külön jogszabályban foglaltak szerint, de legalább 5 évig megőrizni.

Ne azért foglalkozz a munkavédelemmel és a tűzvédelemmel, mert a hatóság megbüntethet! A saját egészséged miatt tedd és azért, hogy biztonságos környezetben dolgozhass minden nap!

Ha szeretnél tenni magadért ez ügyben, itt tudsz árajánlatot kérni mikro-és kisvállalkozás részére.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Másnak is hasznos lehet? Oszd meg velük:

Segítség a kezdéshez

Töltsd le az ingyenes munkafüzetet, ami segít tisztázni az indulás előtti kérdéseket.

soos consulting cukraszmuhely nyitas hatosagi engedely munkafuzet 1

A szerző

soos consulting cukraszmuhely nyitas hatosagi engedely 18
Soós Zsuzsanna vagyok, a Soós Consulting alapítója. Mikro- és kisvállalkozóknak segítek valóra váltani az álmukat.A cukrászműhely és cukrászda nyitáshoz elengedhetetlen hatósági ügyintézést érthető és gördülékeny to-do listává varázsolom.

Egyszer nyitsz cukrászműhelyt, csináld jól!

Tedd meg az első lépést és rendeld meg a könyvet, hogy az álomból sikeres vállalkozás lehessen.