Az egészséges táplálkozás, a megfelelő étrend kialakításáról való gondoskodás kiemelten fontos az egészségünk, a jóllétünk szempontjából. Ezt segíti a csomagolt élelmiszerek világában, ahol a választék óriási, a tápérték számítás és jelölés. Ez a cikk bemutatja, miért van szükség a tápérték jelölésekre, mik a kötelező jelölések, és milyen jogszabályok szabályozzák ezt a területet.
Tápérték számítás és jelölés
Tápérték számítás
A tápérték számítás az a folyamat, amikor az élelmiszerek tápanyag-összetételét határozzák meg. Ennek során figyelembe veszik a kalória-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmat, az élelmiszerben található rost, só, valamint egyes esetekben a vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét. Az élelmiszerek pontos tápértékének kiszámítása elengedhetetlen az egészséges étrend tervezéséhez.
Tápérték jelölés
A tápérték jelölés az élelmiszerek csomagolásán található információkat jelenti, amelyek tájékoztatnak az élelmiszer tápértékéről. Ezek a jelölések segítik a fogyasztókat abban, hogy tudatosan válasszanak élelmiszereket, amelyek megfelelnek az egészségügyi céljaiknak.
Kötelező jelölések
Az előre csomagolt élelmiszerek esetében az alábbi jelölések kötelezőek:
Energiatartalom
Gyakran kalória-tartalomként is emlegetik. Megmutatja, hogy az adott élelmiszer elfogyasztásával mennyi energiát viszünk be a szervezetünkbe. Ez segít a fogyasztóknak abban, hogy szabályozzák kalóriabevitelüket. Sokak számára ismert például, hogy kisebb energiabevitel szükséges ülőmunka esetén, mint nehéz fizikai esetén.
Zsír-, telített zsírsav-, szénhidrát-, cukor-, fehérje- és sótartalom
Az élelmiszerek zsír-, telített zsírsav-, szénhidrát-, cukor-, fehérje- és só tartalmát is kötelező feltüntetni. Ez az információ segít az embereknek abban, hogy megtalálják azokat az élelmiszereket, amelyek (az olykor speciális) táplálkozási igényeiknek megfelelnek. A szervezet normálistól eltérő működése esetén szükséges lehet olyan egyéni étrend (diéta) szigorú tartására, ami az általánosnál kevesebb zsírt, szénhidrátot vagy cukrot tartalmaz.
Kinek kell tápértéket számolnia?
Az élelmiszerek gyártóinak kötelessége a tápértékek pontos kiszámítása és csomagoláson való feltüntetése, más néven jelölése. Ezzel segítik a fogyasztókat az egészséges, vagy különleges étrend kialakításában és az allergének vagy az intoleranciák elkerülésében.
Jogszabályi háttér
Az Európai Unió tagállamaiban, tehát Magyarországon is, az élelmiszerek címkézését az 1169/2011/EU rendelet szabályozza, amely kötelezővé teszi a tápérték jelöléseket. Az Egyesült Államokban a Food and Drug Administration (FDA) felügyeli az élelmiszer jelöléseket. Tehát nemcsak az Unióban, de EU-n kívüli országokban is elvárás a tápértékekről való megbízható tájékoztatás.
Zárás
A tápérték számítás és jelölés alapvető fontosságú az egészséges étrend kialakításához és a fogyasztók védelméhez. A kötelező jelölések révén a fogyasztók könnyebben dönthetnek a megfelelő élelmiszerek kiválasztásáról, és ez hozzájárul az egészséges táplálkozáshoz.
Az élelmiszergyártók számára pedig elengedhetetlen, hogy megfeleljenek a jogszabályoknak, és pontosan számítsák ki és jelöljék meg az élelmiszerek tápértékét, hogy a fogyasztók egészséges és tudatos választást tehessenek az ételekkel kapcsolatban.
Ha szeretnéd gyártóként a saját termékeid tápértékeit kiszámítani könnyen, gyorsan és egyszerűen használd a tápérték kalkulátort, amit kifejezetten mikro- és kisvállalkozók számára fejlesztettem.
Bármilyen termék tápértékét ki tudod vele számolni. Nézd meg az ingyenes betekintő videót itt.