5 ok amiért nem kapsz hatósági engedélyt – Ne ess ezekbe a hibákba!

Tudd meg, miért nem kapsz engedélyt a hatóságtól.

Végre elindult a projekted.  A saját cukrászműhelyed. Kiolvastál 1000 oldalt az interneten, a facebook-on, még jogszabályokat is olvastál, végre megtervezted a saját cukrászműhelyed. Nyakig vagy a szervezési, átalakítási munkában, folyamatosan jönnek, vagy épp nem jönnek a szakik, lassan haladsz vagy alig haladsz. De a pénzed eközben csak fogy! És a hatósági engedélyről még szó sem esett. Nem látod a végét!

Mi lehet a gond?

Nem volt részletesen átgondolt terved a műhely ésszerű és gazdaságos kialakítására.

Nagyon szuper, hogy magad megtudsz csinálni mindent! Sőt ez még előnyödre is válhat a vállalkozói lét során. De ami előny, az olykor hátrány. Mivel csak a saját szemszögedet ismered, mert szakmai véleményt, segítséget nem vettél igénybe, így sok esetben a kivitelező szakik a számukra legkönnyebb, ámde számodra a legdrágább megoldásokat ajánlották neked, ami nemcsak plusz időt, de plusz anyagi ráfordítást is igényel tőled. Jobb híján és idő szűkében nem maradt már más megoldás, haladni kell előre. Így elfogadod a drágább megoldást, mert haladni akarsz. Valójában nem szakmád a tervezés, az élelmiszerbiztonság, munka-tűzvédelem, a marketing. A sütésben vagy a legjobb, de mégis egyedül próbálod megtervezni a jövőd, a saját vállalkozásod. Tényleg a saját károdon és pénztárcádon szeretnéd megnyitni a vállalkozásod és a jövőd, akkor is ha ez így végül drága tanulópénz lesz?

A részletes üzleti terv készítése segít a gazdaságosság megtartásában, valamint segít felkészülni a teljes tevékenységre.

Van szaki, nincs szaki.

Előleg felvételekor van szaki, amikor munka van, pont lebetegszik. Épp egy nagyobb munkában van, mint amire nálad megegyeztetek, így a te munkád csúszik emiatt. Amikor a részletes üzleti tervet készítetted, nem állapodtatok meg írásban a munkakezdés konkrét idejéről és befejezéséről, és csúszás esetén a kötbér mértékéről. Mivel a nagyobb munkáknál ezek az információk alapelemei egy szerződésnek, így ott nem merik elvállalni „saccra” a munkákat. Akivel megegyezel írásban, járj alaposan utána, hogy a vállalkozása megbízható-e, és tudd, hogy milyen munkát végez. Előzetesen kérj referenciákat. Ne utólag fuss a pénzed után. Amikor megegyeztek, legyen minden alaposan dokumentálva. Ez még semmire sem garancia, de szükség esetén van valami a kezedben, ami használható!

Ha rokonod segít, vele is tisztázd előre, mik az elvárásaid és milyen határidővel. Ez segít megelőzni a konfliktusokat és a csalódásokat.

Megbízható szakemberrel kiviteleztesd a munkákat, legyen részletes és jogilag érvényes szerződés köztetek!

Mindent gyártani akarsz a cukrászműhelyben, de ezt a legkisebb helyen és a legkevesebb pénzből.

Ez sajnos nem így működik. Minél nagyobb elvárasaid vannak, annál nagyobb kiadásaid is lesznek. (pl. elhatározod, hogy neked ipari sütő kell ipari árammal egy 15-20 nm-es cukrászműhelybe. Az ipari sütő jóval drágább és az ipari áram is. Valóban szükséged van ezekre, tényleg igényli a technológia a te esetedben? Hiába van ipari sütőd ipari árammal, ha ebben a 20 nm-ben nem tudod kihasználni, mert az ipari sütő által lesütött készterméket nem tudod biztonságosan tárolni, mert nincs rá elég helyed!)

Ha minimális befektetésből szeretnél elindulni, csökkents a saját magad által generált elvárásokat. Később lesz lehetőséged növekedni!

Csak várod, hogy a „helyi NÉBIH” mindenben segítsen.

Sokan arra esküsznek, hogy a „helyi nébih”-hez be kell menni és mindenben segítenek. Amikor elkészült a műhelyed, sietősen befutsz személyesen az ellenőrhöz, hogy gyorsan adjon engedélyt, holott lehet, hogy még az előzetes tervet sem mutattad meg neki. Az ellenőr meri észrevételezni, hogy sajnos nem jó a tervrajz. Ez sem jó, az sem jó, végül kiderülhet, hogy semmi sem jó a tervezésben. De ha már ott vagy, várod, hogy elmondja részletesen mi a nem jó, és esetleg engedményeket is tegyen, mert már minden pénzed elment a szakikra.

Az ellenőr nem a te alkalmazottad! Nem te adod a bérét! Így semmiképp ne ugráltasd, és ne tegyél úgy, mintha neki a te első telefonhívásodra vagy e-mailedre azonnal reagálnia kellene. Több ezer ügyfele van, és még több feladata emiatt. Te sem mész el helyette ellenőrizni és jegyzőkönyvet írni. Tehát ne várd el, hogy ő tervezze meg helyetted a saját műhelyed.

Ha a segítségét szeretnéd kérni, akkor felkészülten érkezz hozzá a beszélgetésre, vagy ha e-mailben keresed fel, minden dokumentum szakmailag nagyon részletesen legyen. Ez egy szakma, ezt sajnos el kell fogadni! Míg te egy műhelyt terveztél eddig, a sajátodat, ő már engedélyezett többet is. És nem biztos, hogy mindenben egyet fogtok érteni. Ahány hány, annyi szokás. Ha feltesz egy olyan kérdést, amire nem tudod a választ, „az erre még nem gondoltam” kevés reakció lesz a részedről. Ez a válasz megakaszthatja az engedélyezés folyamatát. Az ellenőrnek nem feladata, hogy megtervezze részletesen a te műhelyed. Az a te dolgod. 

Az ellenőr feladata, hogy megvizsgálja a te műhelyed alkalmasságát arra, hogy te ott élelmiszert készíthess!

Ha tervezés szakmai részét inkább szakemberre bíznád, járj utána a szakembernek. A végzettségeire, a szaktudására és a tapasztalatára lesz szükséged, hogy engedélyt kapj!

A leggyorsabban úgy szerezhetsz hatósági engedélyt, ha jól felkészült vagy a témában. Ha ellenőrbiztos megoldásokat keresel vegyél igénybe élelmiszerbiztonsági szakembert, aki végigkísér a folyamatban! És nemcsak a nyitási folyamatban, hanem a jövőben is tud segíteni, mivel a jogszabályok változásának figyelése és értelmezése leginkább szakmai feladat, amire neked a sütés mellett nem feltétlenül marad időd.

Több ügyfelem is tervezett már magának cukrászüzemet: Fontos tudni, hogy a tervezéskor nemcsak élelmiszerbiztonsági szempontokat kell figyelembe venni, hanem munka-tűzvédelmi szempontokat, mivel a cukrászműhelyed munkahelynek minősül. Kérlek, hogy csak akkor állj neki egyedül a tervezésnek, ha ezekben a szakmákban 1000%-ig járatos vagy és naprakészek az ismereteid.

A szakember nélküli tervezés kevésbé sikeres részletei az alábbiak lettek a teljesség igénye nélkül:

 • a gyümölcs-előkészítő helyiségben egy medencés mosogató kialakítása a kétmedencés mosogató helyett
 • nincs kézmosó sehol vagy nem a megfelelő helyre kerül
 • nincs meleg folyóvíz
 • a padozat nem csúszás-és botlásmentes
 • technológiai útvonalak összekeveredése
 • keresztszennyeződések
 • túlbonyolított tervezések és kivitelezések, amik nem praktikusak
 • ergonómiai alapelvek teljes semmibevétele, (ami az idő előrehaladtával azt eredményezheti, hogy fáj a hátad és a nyakad)
 • hűtőberendezés az előkészítő helyiségbe nincs betervezve
 • öltöző nem kerül kialakításra, így alkalmazottakat lehetetlen felvenni
 • egy nagyobb méretű dagasztó-keverőgép használatakor a zaj-rezgésvédelemről műszaki megoldásokkal nem gondoskodnak
 • mennyezetig burkolás (több 100.000 Ft-os, akár milliós kiadás is lehet, teljesen feleslegesen).

Ez csak néhány példa azokból az elkövetett hibákból, amikkel később neked kell cukrászként együtt élned vagy utólag kell helyre hoznod plusz költségek befektetésével, ha a helyrehozás még lehetséges. Ez idő alatt míg keresed több szakma több válaszát, addig nem tudsz sütni, pedig te valójában a sütésben vagy a legjobb!

Több tervedet is leegyezteted a hatósággal és jóváhagyták szóban mindet, de mégsem fogadják el utólag.

Állítólag mindenre igent mondtak, de végül kiderül mégsem. Ez azért van, mert mindketten másra fókuszáltok és mindketten a számotokra legelőnyösebb dologra, kialakításra gondoltok. Te a saját álmaidat képviseled, a hatóság pedig a szakmai elvárásokat. Ez a kettő nem mindig találkozik, főleg, ha csak gondolatban egyeztetek meg. Légy pontos és precíz, amikor egyeztetsz. Az, hogy te mire gondolsz, nem mindig egyértelmű. Senki sem gondolatolvasó. Így csakis a nyílt kommunikáció segít előrébb lépni a közös nevező létrehozásában. 

Ha már jól felkészülten érkezel a hatósághoz, szakmailag kidolgozott dokumentumokkal, sokkal hamarabb meglesz a közös nevező!

Gyere, segítek megtervezni egy konzultáció keretein belül a cukrászműhelyed és elkészíteni a szükséges dokumentumokat, amivel tudsz menni a hatósághoz az engedélyedért. Ha még csak tájékozódnál javaslom olvasd el a könyvet, amit a nyitás teljes folyamatáról írtam: https://cukraszmuhelynyitas.hu/konyv

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Másnak is hasznos lehet? Oszd meg velük:

Segítség a kezdéshez

Töltsd le az ingyenes munkafüzetet, ami segít tisztázni az indulás előtti kérdéseket.

soos consulting cukraszmuhely nyitas hatosagi engedely munkafuzet 1

A szerző

soos consulting cukraszmuhely nyitas hatosagi engedely 18
Soós Zsuzsanna vagyok, a Soós Consulting alapítója. Mikro- és kisvállalkozóknak segítek valóra váltani az álmukat.A cukrászműhely és cukrászda nyitáshoz elengedhetetlen hatósági ügyintézést érthető és gördülékeny to-do listává varázsolom.

Egyszer nyitsz cukrászműhelyt, csináld jól!

Tedd meg az első lépést és rendeld meg a könyvet, hogy az álomból sikeres vállalkozás lehessen.