Vállalkozó vagy alkalmazott legyek?-Magyarországi cukrászok, pékek dilemmája

A nagy dilemma – vállalkozó vagy alkalmazott legyek?

Egyre több cukrász, pék számára fontos kérdés, hogy vállalkozóként vagy inkább alkalmazottként szeretnének-e érvényesülni a munkaerőpiacon. Azoknak a cukrászoknak, pékeknek, akik életükben egyszer cukrász-péküzemet, kávézót, sütizőt, desszertezőt vagy fagylaltozót szeretnének nyitni különösen nehéz döntést kell hozniuk. A cikkben megvizsgáljuk a vállalkozói lét és az alkalmazotti lét közötti dilemmát, és segítek néhány fontos szempontot mérlegelni.

A vállalkozás előnyei

1. Önállóság és kreativitás: Egy vállalkozás indítása lehetőséget teremt az önállóságra és a kreativitásra. Ha egy cukrászüzemet vagy desszertezőt nyitsz, te dönthetsz az cukrásztermékekről és az üzleted stílusáról.

2. Rugalmasság: A vállalkozók gyakran élvezik a munkaidő rugalmasságát. Ez különösen fontos lehet a szülők számára, akik családi és munkahelyi kötelezettségeiket szeretnék egyensúlyban tartani. Ha vállalkozó vagy az időbeosztásodat a családdal kapcsolatos teendők köré építheted saját helyzeted és igényed szerint.

3. Potenciális nagyobb jövedelem: Ha jól menedzseled az üzletedet és találsz egyedi piaci rést, az önálló vállalkozás jóval nagyobb jövedelmet generálhat, mint egy átlagos alkalmazotti állás.

Az alkalmazotti lét előnyei

1. Stabilitás és biztonság: Az alkalmazotti lét általában nagyobb biztonságot nyújt. Stabil fizetésed van, és nem kell aggódnod a vállalkozás kockázatai és adóterhei miatt. Ha letelt a munkaidőd, hazamész és a munkáddal kapcsolatban nincs semmilyen teendőd. Így több időd juthat a családra és egyéb elfoglaltságokra.

2. Munkahelyi előnyök: Az alkalmazotti állások gyakran járnak olyan munkahelyi előnyökkel, mint például egészségügyi ellátás vagy nyugdíjtervezési lehetőségek.

3. Munka-magánélet egyensúly: Néhány alkalmazotti pozíció lehetővé tesz egy jobb munka-magánélet egyensúlyt, ami különösen fontos lehet egy szülő számára.

Hogyan döntsünk?

A vállalkozói és alkalmazotti élet közötti döntés egyéni lehetőségektől, körülményektől és élethelyzetektől függ. Fontos figyelembe venni a saját erősségeket és gyengeségeket, a családi helyzetet, a pénzügyi lehetőséget és az életcéljaid. Ehhez nagyfokú önismeretre van szükséged.

Ha nem félsz nagyobb kockázatot vállalni, ha bízol magadban, akkor részesítsd előnyben a vállalkozói utat.

Végül is, nincs rossz válasz. Az a lényeg, hogy olyan döntést hozz, amely összhangban van a saját értékeiddel és céljaiddal. Az önálló vállalkozásnak és az alkalmazotti létnek is lehetnek előnyei, és a döntést csak te, a saját helyzeted ismeretében tudod meghozni.

Következzen egy összehasonlító táblázat – a teljesség igénye nélkül – a vállalkozói és az alkalmazotti lét között, hogy segítsen döntést hozni melyik életforma lehet kedvezőbb számodra:

Kritériumok

VállalkozásAlkalmazott
Szabadság és önállóságMagad ura vagy, mindenről neked kell dönteni.Mindenről a főnököd dönt, kevés a beleszólási lehetőséged.
FelelősségMinden döntésedért neked kell vállalni a felelősséget.A döntések felelőssége a munkáltatódé.
Adó és betegségA vállalkozási formának megfelelő adót mindig meg kell fizetned. Betegség esetén csekély a táppénz.Az adó a béredből automatikusan vonódik, a táppénz elérhető.
VevőkörTe határozod meg, hogy kinek készíted a termékeidet.A főnököd dönti el a célközönséget.
Rugalmasság és munkaidőTe osztod be az idődet, nincs fix munkaidőd.Általában fix a munkaidő.
KockázatokMinden kockázatért (pl. pénzügyi, élelmiszerbiztonsági, munka-tűzvédelmi stb.) te vállalsz felelősséget.A kockázatok viselése főként a munkáltatódat terheli.
Bérezés
Minden bevétel (a kiadások és az adók levonása után) a tiéd.A bér fix. Annyit kapsz, amiben megállapodtatok a munkáltatóval.
Szükséges készségekSokféle területhez kell értened (pl. könyvelés, marketing, HACCP, munka-tűzvédelem stb.).A munkaköri leírásban szereplő feladatok ellátásához kell értened, az ezekhez szükséges készségeket kérhetik számon.
KezdőtőkeKezdőtőkére van szükséged.*Nincs szükség kezdőtőkére.
Kollégák és közösségA munkatársaidat te magad választod ki. A munkahelyi közösséget magad alakítod.A főnök választja ki a kollégáidat. A munkahelyi közösségbe „belecsöppensz”, alkalmazkodnod kell.
NyugdíjA nyugdíj a befizetett adóktól függ. Nyugdíjcélú megtakarítás javasolt.A nyugdíjad a munkabéred alapján számítódik.
Ne feledd, hogy mindkét útnak vannak előnyei és hátrányai, és a döntés személyes preferenciáidtól és körülményeidtől függ. Vedd fontolóra a saját erősségeid, céljaid és körülményeid a döntés meghozatalakor.

Ha szeretnél könnyebben dönteni, először vegyél elő egy lapot vagy füzetet, majd írd le a számodra legfontosabb dolgokat. Ezzel könnyebben átláthatod az előnyöket és hátrányokat, és könnyebben meghozhatod a döntést.

­*Ha a kezdőtőkével kapcsolatban aggályaid, kérdéseid vannak, kérlek olvasd el az alábbi blogcikkeket, valamint töltsd le az ingyenes munkafüzetet: Az ingyenes munkafüzet segít pár kérdést tisztázni, mielőtt bármibe belevágnál a terveidbe:
https://cukraszmuhelynyitas.hu/ingyenes-munkafuzet

Ha a cukrászműhelynyitás kialakításával szívesen olvasnál bővebb információkat rendeld meg a 100+ könyvet, amiben részletesen leírom milyen elvárásoknak kell megfelelni a siker érdekében:
 

https://cukraszmuhelynyitas.hu/konyv 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Másnak is hasznos lehet? Oszd meg velük:

Segítség a kezdéshez

Töltsd le az ingyenes munkafüzetet, ami segít tisztázni az indulás előtti kérdéseket.

soos consulting cukraszmuhely nyitas hatosagi engedely munkafuzet 1

A szerző

soos consulting cukraszmuhely nyitas hatosagi engedely 18
Soós Zsuzsanna vagyok, a Soós Consulting alapítója. Mikro- és kisvállalkozóknak segítek valóra váltani az álmukat.A cukrászműhely és cukrászda nyitáshoz elengedhetetlen hatósági ügyintézést érthető és gördülékeny to-do listává varázsolom.

Egyszer nyitsz cukrászműhelyt, csináld jól!

Tedd meg az első lépést és rendeld meg a könyvet, hogy az álomból sikeres vállalkozás lehessen.