A fagyizó-cukrászda kialakításának és nyitásának konkrét hatósági feltételei vannak melyek az alábbiak:
- a következő végzettségek közül valamelyik: édességkészítő (csokoládétermék gyártó, keksz- és ostyagyártó); pék-cukrász, süteménykészítő, sütő- és cukrászipari technikus, cukrász (cukrászsegéd), cukrász szaktechnikus, diétás cukrász, édesipari termékgyártó, mézeskalács-készítő, pék, cukrász
- munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmassági orvosi vizsgálat foglalkozás-egészségügyi szakorvos által
- vállalkozási forma kiválasztása
- fagyizó bérlés, vásárlás vagy üzlethelyiség átalakítás (munka-és tűzvédelmi szempontoknak feleljen meg a helyiség)
Bármelyiket is választod, érdemes előre tervezned és ismerned a konkrétumokat.
Milyen elvárások vannak, milyen helyiségek kellenek egy cukrászdában/fagyizóban?
- fagylalt készítő termelőtér/eladótér (kézmosóval hideg-meleg folyóvízzel)
- kétmedencés mosogató, kézmosó (hideg-meleg folyóvízzel)
- zöldség-gyümölcs előkészítő helyiség (kétmedencés mosogatóval, kézmosóval, munkaasztallal, a tojás fertőtlenítése is történhet az előkészítőben) – ha a technológia igényli. Ha nincs hely zöldség-gyümölcs előkészítőnek, ebben az esetben használhatsz létojást, tisztított, konyhakész zöldséget-gyümölcsöt, valamint fagyasztott termékeket is.
- szárazáru raktár (ha nem megoldható, hogy legyen raktárhelyiséged, akkor polcos tárolást is kialakíthatsz)
- félkész hűtő, fagyasztó(k) fagyi pult – (technológiától függően)
- személyzeti öltöző
- WC előtérrel, kézmosóval
- takarítás vízvételi hely (szennyvíz kiöntésre is legyen alkalmas)
- vendégtér (ha vendégteret is szeretnél biztosítani)
- vendég WC: Az illemhelyek számát az építmény, az önálló rendeltetési egység, a terület egyidejű használóinak tervezett (becsült) lehetséges legnagyobb létszáma és nemek szerinti megoszlása alapján kell tervezni, megvalósítani. Az illemhelyekhez biztosítani kell a kézmosás lehetőségét. Az illemhely mérete 0,90 x 1,20 m-nél – befelé nyíló ajtó esetén 0,90 x 1,60 m-nél kevesebb nem lehet. Amennyiben a vendéglátóhely a vendéget ülőhellyel kínálja, akkor 200 főig 10 fő részére legalább egy közös, 10 fő létszám felett nemek szerint külön illemhelyet kell létesíteni. Ha csak kiadóablakos kiszolgálás van, vagy talponálló kiszolgálás, akkor nem szükséges vendég WC.
Mielőtt üzlethelyiséget keresel és kibérelsz, vagy átalakítasz, kérlek tájékozódj alaposan a feltételekről! Az első lépés a fagyizó megtervezése és gazdaságos kialakítása.
Ezek az élelmiszer-biztonságot érintő alapelvárások. Ezenkívül még munka- és tűzvédelmi előírások is vannak, melyekről itt tudsz olvasni: