Az első lépés: A szenvedélyes elképzelés
Saját kávézóról, cukrászdáról álmodozol? Itt az ideje, hogy valóra váltsd az álmod! De mielőtt elmerülnél a kávé és sütemények világában, fontos, hogy pontosan meg tudd határozni, mit szeretnél csinálni és mik az elképzeléseid. A szenvedély és az elhivatottság fontos a vállalkozás indításához, de tudatos tervezés, felkészülés nélkül nem megy.
A kávézó-cukrászda kialakításának és nyitásának alapfeltételei:
– szükséges végzettség, mely közül bármelyik megfelelő, ha a cukrásztermékek helyben készülnek: édességkészítő, (csokoládétermék gyártó,keksz- és ostyagyártó), pék-cukrász (süteménykészítő), sütő- és cukrászipari technikus, cukrász (cukrászsegéd), cukrász szaktechnikus, diétás cukrász, édesipari termékgyártó, mézeskalács-készítő, pék, cukrász
Ha csak továbbértékesítés, kiszolgálás történik (tehát nem helyben készülnek a cukrászati termékek) az alábbi végzettségek bármelyike megfelelő: vendéglátás-szervező, vendéglős, pincér – vendégtéri szakember (pincérsegéd), vendégtéri szaktechnikus, pincér, vendéglátó eladó;
– egészségügyi alkalmasság
– vállalkozási forma kiválasztása
– kávézó-cukrászda bérlés vagy építés
– szükséged lesz FELIR azonosítóra a NÉBIH-től
Az ideális helyszín kiválasztása
Az elhelyezkedés döntő szerepet játszik egy kávézó-cukrászda sikerében. Fontos, hogy olyan helyet válassz, ahol a célközönséged könnyen elérhet téged. Kérlek, vedd figyelembe a következőket:
- Forgalom: olyan helyet válassz, ahol van gyalogosforgalom. A gépjárművel érkezőket parkolási lehetősséggel tudod csábítani.
- Konkurencia: Érdemes figyelned a közeli versenytársaidat, de ne ne függj tőlük! Egyedi ajánlatokkal, minőségi termékekkel hozd magad versenyelőnybe.
- Árak és bérleti díjak: Az árképzésnél figyelj a konkurenciára, de ne akarj minden áron olcsóbb lenni. A minőséget meg kell fizetni! Hidd el, a vevőid hajlandóak is lesznek megfizetni. Győződj meg róla, hogy a bérleti díj, a működési költségek beleférnek az üzleti tervedbe.
Bármelyiket is választod, bérlés vagy építés, érdemes előre tervezned és ismerned a konkrétumokat, annak érdekében, hogy ne érjenek váratlan kiadások és meglepetések.
Milyen további elvárásoknak kell megfelelni, milyen helyiségekkel kell rendelkeznie egy kávézónak/cukrászdának?
Ahhoz, hogy a helyiségeket meg tudjuk határozni fontos tudni, hogy a cukrászati termékek helyben készülnek vagy sem.
A teljesség igénye nélkül:
Ha helyben készülnek a cukrászati termékek:
- cukrásztermelőtér (benne a szükséges gépekkel, eszközökkel, kézmosóval hideg-meleg folyóvízzel)
- megfelelő méretű kétmedencés mosogató kézmosó (hideg-meleg folyóvízzel)
- zöldség-gyümölcs előkészítő helyiség (kétmedencés mosogatóval, kézmosóval, munkaasztallal, a tojás fertőtlenítése is történhet az előkészítőben)
- szárazáru raktár (ha nem megoldható, hogy legyen raktárhelyiséged, akkor polcos tárolást is kialakíthatsz)
- tej, tejtermék; félkész, késztermék hűtő
- személyzeti öltöző
- WC előtérrel, kézmosóval
- takarítás vízvételi hely
- késztermék átadó rész vagy helyiség (a tervektől és a kialakítástól függően)
- eladótér – benne süteményes vitrinnel, kézmosóval- a tervektől és a kialakítástól függően
- vendég WC, melynek konkrét jogszabályi paraméterei vannak
Ha nem helyben készülnek a cukrászati termékek, akkor az előbbiekben felsoroltak közül a legtöbb helyiségre nem lesz szükséged. Azonban vedd számításba, hogy ebben az esetben a nyereséged is kisebb lehet, mivel akitől vásárolni fogod a cukrásztermékeket ő is nyereségérdekelt fél.
Mielőtt üzlethelyiséget keresel és kibérelsz, kérlek, tájékozódj alaposan a feltételekről! Az első lépés az üzlethelyiség megtervezése, hogy mire alkalmas a kiszemelt hely, nem pedig a kibérlése! Mielőtt kibérelsz bármit legyél képben a terveidhez kapcsolódó jogszabályokkal, előírásokkal, ajánlásokkal és a kialakításnál vedd is figyelembe azokat. Tudod, nem a gumiabroncshoz veszünk autót, hanem az autóhoz gumiabroncsot!
Tévhit, hogy több 10 millió forintos beruházás kell ahhoz, hogy hivatalos, engedéllyel rendelkező kávézód-cukrászdád legyen! A költségek persze nagyban függenek a te elvárásaidtól, például, hogy te mekkora méretű üzletben, vállalkozásban gondolkozol szeretnél-e használni különleges berendezéseket vagy extra felszereléseket. A sikeres és jövedelmező induláshoz időnként kompromisszumokat kell kötni önmagunkkal. Ha az elindulás problémamentesen megtörténik, utána a továbblépés, a fejlődés is könnyebb lesz.
A pontos részleteket, lehetséges alternatívákat, (amiket a hatóság is elfogad és amitől olcsóbb is lehet a kivitelezés,) a konzultáción tudjuk megbeszélni.
Ha mihamarabb szeretnéd megnyitni a saját kávézód, cukrászdád ide kattintva kérhetsz konzultációt.
A munkavédelmi elvárásokról itt tudsz bővebben olvasni: