Kávézó-cukrászda nyitás feltételei – Így indulj el!

Kávézó-cukrászda nyitás feltételei - Így indulj el! Ezek a minimális elvárások!

Az első lépés: A szenvedélyes elképzelés

Saját kávézóról, cukrászdáról álmodozol? Itt az ideje, hogy valóra váltsd az álmod! De mielőtt elmerülnél a kávé és sütemények világában, fontos, hogy pontosan meg tudd határozni, mit szeretnél csinálni és mik az elképzeléseid. A szenvedély és az elhivatottság fontos a vállalkozás indításához, de tudatos tervezés, felkészülés nélkül nem megy.

A kávézó-cukrászda kialakításának és nyitásának alapfeltételei:

– szükséges végzettség, mely közül bármelyik megfelelő, ha a cukrásztermékek helyben készülnek: édességkészítő, (csokoládétermék gyártó,keksz- és ostyagyártó), pék-cukrász (süteménykészítő), sütő- és cukrászipari technikus, cukrász (cukrászsegéd), cukrász szaktechnikus, diétás cukrász, édesipari termékgyártó, mézeskalács-készítő, pék, cukrász

Ha csak továbbértékesítés, kiszolgálás történik (tehát nem helyben készülnek a cukrászati termékek) az alábbi végzettségek bármelyike megfelelő: vendéglátás-szervező, vendéglős, pincér – vendégtéri szakember (pincérsegéd), vendégtéri szaktechnikus, pincér, vendéglátó eladó;

– egészségügyi alkalmasság

– vállalkozási forma kiválasztása

– kávézó-cukrászda bérlés vagy építés

– szükséged lesz FELIR azonosítóra a NÉBIH-től

Az ideális helyszín kiválasztása

Az elhelyezkedés döntő szerepet játszik egy kávézó-cukrászda sikerében. Fontos, hogy olyan helyet válassz, ahol a célközönséged könnyen elérhet téged. Kérlek, vedd figyelembe a következőket:

 1. Forgalom: olyan helyet válassz, ahol van gyalogosforgalom. A gépjárművel érkezőket parkolási lehetősséggel tudod csábítani.
 2. Konkurencia: Érdemes figyelned a közeli versenytársaidat, de ne ne függj tőlük! Egyedi ajánlatokkal, minőségi termékekkel hozd magad versenyelőnybe.
 3. Árak és bérleti díjak: Az árképzésnél figyelj a konkurenciára, de ne akarj minden áron olcsóbb lenni. A minőséget meg kell fizetni! Hidd el, a vevőid hajlandóak is lesznek megfizetni. Győződj meg róla, hogy a bérleti díj, a működési költségek beleférnek az üzleti tervedbe.

Bármelyiket is választod, bérlés vagy építés, érdemes előre tervezned és ismerned a konkrétumokat, annak érdekében, hogy ne érjenek váratlan kiadások és meglepetések.

Milyen további elvárásoknak kell megfelelni, milyen helyiségekkel kell rendelkeznie egy kávézónak/cukrászdának?

Ahhoz, hogy a helyiségeket meg tudjuk határozni fontos tudni, hogy a cukrászati termékek helyben készülnek vagy sem.

A teljesség igénye nélkül:

Ha helyben készülnek a cukrászati termékek:

 • cukrásztermelőtér (benne a szükséges gépekkel, eszközökkel, kézmosóval hideg-meleg folyóvízzel)
 • megfelelő méretű kétmedencés mosogató kézmosó (hideg-meleg folyóvízzel)
 • zöldség-gyümölcs előkészítő helyiség (kétmedencés mosogatóval, kézmosóval, munkaasztallal, a tojás fertőtlenítése is történhet az előkészítőben)
 • szárazáru raktár (ha nem megoldható, hogy legyen raktárhelyiséged, akkor polcos tárolást is kialakíthatsz)
 • tej, tejtermék; félkész, késztermék hűtő
 • személyzeti öltöző
 • WC előtérrel, kézmosóval
 • takarítás vízvételi hely
 • késztermék átadó rész vagy helyiség (a tervektől és a kialakítástól függően)
 • eladótér – benne süteményes vitrinnel, kézmosóval- a tervektől és a kialakítástól függően
 • vendég WC, melynek konkrét jogszabályi paraméterei vannak

Ha nem helyben készülnek a cukrászati termékek, akkor az előbbiekben felsoroltak közül a legtöbb helyiségre nem lesz szükséged. Azonban vedd számításba, hogy ebben az esetben a nyereséged is kisebb lehet, mivel akitől vásárolni fogod a cukrásztermékeket ő is nyereségérdekelt fél.

Mielőtt üzlethelyiséget keresel és kibérelsz, kérlek, tájékozódj alaposan a feltételekről! Az első lépés az üzlethelyiség megtervezése, hogy mire alkalmas a kiszemelt hely, nem pedig a kibérlése! Mielőtt kibérelsz bármit legyél képben a terveidhez kapcsolódó jogszabályokkal, előírásokkal, ajánlásokkal és a kialakításnál vedd is figyelembe azokat. Tudod, nem a gumiabroncshoz veszünk autót, hanem az autóhoz gumiabroncsot!

Tévhit, hogy több 10 millió forintos beruházás kell ahhoz, hogy hivatalos, engedéllyel rendelkező kávézód-cukrászdád legyen! A költségek persze nagyban függenek a te elvárásaidtól, például, hogy te mekkora méretű üzletben, vállalkozásban gondolkozol szeretnél-e használni különleges berendezéseket vagy extra felszereléseket. A sikeres és jövedelmező induláshoz időnként kompromisszumokat kell kötni önmagunkkal. Ha az elindulás problémamentesen megtörténik, utána a továbblépés, a fejlődés is könnyebb lesz.

A pontos részleteket, lehetséges alternatívákat, (amiket a hatóság is elfogad és amitől olcsóbb is lehet a kivitelezés,) a konzultáción tudjuk megbeszélni.

Ha mihamarabb szeretnéd megnyitni a saját kávézód, cukrászdád ide kattintva kérhetsz konzultációt.

A munkavédelmi elvárásokról itt tudsz bővebben olvasni:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Másnak is hasznos lehet? Oszd meg velük:

Segítség a kezdéshez

Töltsd le az ingyenes munkafüzetet, ami segít tisztázni az indulás előtti kérdéseket.

soos consulting cukraszmuhely nyitas hatosagi engedely munkafuzet 1

A szerző

soos consulting cukraszmuhely nyitas hatosagi engedely 18
Soós Zsuzsanna vagyok, a Soós Consulting alapítója. Mikro- és kisvállalkozóknak segítek valóra váltani az álmukat.A cukrászműhely és cukrászda nyitáshoz elengedhetetlen hatósági ügyintézést érthető és gördülékeny to-do listává varázsolom.

Egyszer nyitsz cukrászműhelyt, csináld jól!

Tedd meg az első lépést és rendeld meg a könyvet, hogy az álomból sikeres vállalkozás lehessen.