Cukrászüzem alaprajz tervezés – Nagy hibák, amire rámehet a projekt!

Cukrászüzem alaprajz tervezés hibái

Sikertelenség? Ugye még te is borzongva ejted ki ezt a szót, pedig fontos, hogy nyíltan beszéljünk róla. Az oda vezető okok sokfélék lehetnek. Gyakran a rosszul felmért lehetőségek állnak a sikertelenség mögött, máskor hiányzik a megfelelő szaktudás vagy egyszerűen „csak” rossz a kommunikáció a választott HACCP szakember és megbízó között. És ott vannak a nagy tervezési hibák, amik teljesen lenullázhatják a pénztárcád! A tervezéshez nem csak a HACCP-hez kell érteni, hanem munka- és tűzvédelmi ismeretekkel is rendelkezni kell. Mindhárom szakterület óriási, ráadásul a munka-tűzvédelmi tevékenység igen erősen szabályozott!

Egy üzem megtervezése sok esetben nagyon összetett folyamat és számos probléma merülhet fel, ha nem veszel igénybe szakértői segítséget. Íme néhány fontos kérdés:

Higiéniai, munkakörnyezeti előírások. Szigorú higiéniai és munkakörnyezeti előírásoknak kell megfelelnie egy üzemnek. Ha nem vagy tisztában ezekkel az előírásokkal, vagy nem megfelelően tervezed a helyiségeket és berendezéseket, akkor könnyen nehézségekbe ütközhetsz az engedélyezés vagy az ellenőrzések során – és nemcsak élelmiszerbiztonsági, hanem munka- és tűzvédelmi szempontból. Bár az illetékes hatóság élelmiszerlánc-biztonsági ellenőre megengedheti neked, hogy ne legyen személyzeti WC és öltöző az üzemedben, jó ha tudod, hogy a munkavédelmi jogszabályok konkrétan leírják, hogy szükséges. A sietősen elkészült üzemek gyakran hosszabb kivitelezési időt és több pénzt igényelnek az utólagos javítások és átalakítások miatt. Az ellenőrök által elutasított területek vagy berendezések cseréje költséges lehet, és mindez késleltetheti az üzem vagy üzlet megnyitását. Ezenkívül, ha nincsenek átgondolva a folyamatok a hatékony munkavégzés sem tud megvalósulni. Ez már rövidtávon fizikai kimerültséget okozhat. A rossz helyiség- és berendezéselhelyezés a munka lassulásához vezet, ami a bevételre is kihat.

Helyiségválasztás. A megfelelő helyiség kiválasztása kritikus fontosságú. Nemcsak az üzlet, üzem forgalmát, hanem az alapanyagok beszerzését, a szállítást a raktározást és az elérhetőséget is figyelembe kell venni. Rossz helyszínválasztás megnehezíti a dolgod az ügyfelekért, a vásárlókért folytatott versenyben. Illetve a kialakítás lehetőségeit is korlátozni tudja egy nem megfelelő adottságú helyiség.

Tervezés és kialakítás. Nem biztos, hogy olcsóbb, ha magad csinálod. Ha még sosem terveztél élelmiszeripari egységet, igen nagy fába vágod a fejszét, hiszen több szakma tudását és tapasztalatát kell előzetesen megszerezned. Ez időt és energiát igényel tőled. Amíg gyűjtöd a tervezéshez szükséges szakmai információkat, nyomozol a facebook-on, keresed a sorstársakat vagy szakmai cikkekben olvasva keresed a releváns információkat (összeadva ezeket, néhány száz órát rászánsz), egészen egyszerűen nem fogsz tudni sütni. Pedig te abban vagy igazán jó, az a te bizniszed. Hetek, hónapok akár évek telhetnek el és az összegyűjtött információk egyre zavarosabbnak tűnhetnek számodra. Ha egyetlen üzemet szeretnél nyitni, erre a megszerzett tudásra, ami a kialakítással kapcsolatos, többé már nem is lesz szükséged.

Tedd fel a kérdést magadnak, hogy vajon mennyi pénzt kereshetnél, ha ezt a minimum száz órát a vállalkozásod üzleti folyamatainak átgondolására vagy akár sütésre fordítanád? Az üzem belső elrendezését és kialakítását megfelelően kell megtervezni a hatékony munkavégzés érdekében. Az ergonómia, a berendezések elrendezése, a hűtési és tárolási megoldások mind fontos szempontok, amik meghatározzák a jövőben a mindennapjaidat munkavégzés közben. Nem utolsó sorban az általános egészségi állapotodra is hatással lesznek rövid- és hosszú távon egyaránt. Ha egyedi a helyiséged, amit üzemnek szeretnél kialakítani, akkor ráadásul speciális tervezési megközelítés és alternatívák is szükségesek lehetnek.

Mások példáját látva állítom, hogy nincs kellemetlenebb helyzet, mint amikor magabiztosan nekiláttál a tervezésnek és a kivitelezésnek, majd a hatósági helyszíni szemlén kiderül, hogy nem lesz jó az üzem kialakítása. Egy csomó pénzt beleöltél, minél hamarabb nyitnál, de most vissza kell bontani pár helyiséget (ráadásul a nagy nehezen kiválasztott csempének lőttek, az kuka, újat kell venni stb. stb.), újra kell gondolni az egészet és ismét fizetned kell érte. A lényeg: mindez idő és pénz. Megérte? És még valami. A hatósági ellenőr is ember, benne is kialakult egy nem túl pozitív kép arról, hogy milyen felkészültséggel vártad őt.

Biztonság. A biztonságos működés kiemelten fontos. Ide tartozik a tűzvédelem, a munkavédelem és az elektromos berendezések megfelelő bekötése is. Nem megfelelő biztonsági intézkedések az üzem átmeneti leállását (ami bevétel kiesést jelent), rosszabb esetben súlyos munkabalesetekhez vezethetnek. Több olyan esettel is találkoztam, amikor egy hajszál választotta el az ügyfelet a több száz milliós kár okozásától. Pedig próbált körültekintően eljárni, azonban olyan „szakira” bízta a villanyszerelést, aki semmilyen villanyszereléssel kapcsolatos végzettséggel és tudással sem rendelkezett és majdnem tűz keletkezett. És ez csak egy szakterület. Ha a szerencse nem áll melléd, akkor bizony az egész ingatlan odaveszhet, amit biztosan te sem szeretnél!

Hatósági bejelentések, engedélyek és szabályozások. Mivel egy üzem megtervezése és kialakítása számos szakterületet magában foglal (például építészeti, gépészeti, élelmiszerbiztonsági, munka-tűzvédelmi, környezetvédelmi) így fontos, hogy ne csak egy-egy szakterület legyen rendben. Érdemes olyan személlyel dolgozni, akinek széleskörű tudása és tapasztalata van a témában. Ha a műszaki és kialakítási feltételek már a kezdetektől rendben vannak, sokkal könnyebb lesz a vállalkozás működtetése. És ne feledd, hogy a fentiekben felsorolt szakterületek egyes részei szaktevékenységek, tehát az általad választott szakembernek a képviselt szaktevékenységre jogosultnak kell lennie! Ezen területek képviselői jogszabály szerint felsőfokú szakmai végzettséggel és tapasztalattal – bizonyos esetekben engedéllyel is – kell, hogy rendelkezzenek. Érdemes feltenni a kérdést magadnak, hogy te rendelkezel-e ilyen széles körű szaktudással és tapasztalattal.

Költségek és költségtervezés. Egy üzem megtervezése és kialakítása mindig költségekkel jár, fontos, hogy jól tervezd meg a költségvetést és lehetőség szerint tartsd is magad ahhoz. Annak érdekében, hogy ne szálljanak el a költségek javasolt mindent összeírni és rendszerezni, így követhetőek lesznek a kiadások és a rád váró feladatok. Ehhez használhatod az ingyenes munkafüzetet: https://cukraszmuhelynyitas.hu/ingyenes-munkafuzet

„Önkéntes” tanácsadó leszel különböző szakterületeken. Már megnyílt az üzemed és nagy örömödben megosztod mindenkivel, akivel csak tudod, hogy sikerült! Büszkén megmutatod a világ előtt, hogy mit teremtettél. Ez teljesen természetes és fontos eredmény, amit semmiképp ne tarts magadban. Azonban ne feledd, hogy hány szakember irányította a háttérből a folyamatot és a megszerzett engedélyed mire jogosít fel. Cukrásztermékek készítésére és forgalmazására. Mivel még friss a vállalkozásod a cél, hogy eltartsd magad és minél nagyobb profitot termelj. Így fontos, hogy elsősorban a saját bizniszedbe fektesd az időt, hisz abból szeretnél megélni. Mégis, gyakori hiba, hogy egy sikeres üzemnyitás után sokan feljogosítva érzik magukat arra is, hogy a tervezéssel, kialakítással, kivitelezéssel kapcsolatos kérdésekben szaktanácsot adjanak másoknak. Erről határozottan lebeszélnélek. Egyrészt minden üzem más és más. Más a helyiség mérete, elrendezése, műszaki állapota, a tervezett termékkör, a megálmodott berendezések, és még hosszasan sorolhatnám mi minden lehet teljesen különböző a te üzemedtől. Ezenkívül amikor a nagy létszámú közösségi oldalakon publikálod a tanácsokat, ne feledd, hogy azt hatósági ellenőrök is láthatják, illetve szakmai szervezetek. Egyes szaktevékenységek esetében zéró toleranciát alkalmaznak a végzettség nélküli tanácsadókkal szemben (ilyen például a munka-tűzvédelem). Ezeknél a tevékenységeknél a vonatkozó jogszabály foglalkozik azokkal az esetekkel is, amikor valaki végzettség nélkül szaktanácsot ad, ilyenkor nem ritkán az illető bírsággal is sújtható. Érdemes mindig tiszteletben tartani más szakmák előírásait és az iparági szabályokat.

Azt mondod, Te a tervezéstől a kivitelezésig mindent magad oldottál meg és ennek még nagy hírt is adsz a közösségi médiában. Szuper, rengeteg költségtől megkímélted magad. De most arra kérlek, hogy nézz erre a hírre kicsit más szemszögből. Mit is mond el ez rólad, a vállalkozásodról? Bárhogy csűröd-csavarod, az üzenet az, hogy te magad nem voltál hajlandó valódi szakembereket fizetni azért, hogy biztonságos élelmiszert állíthass elő a vásárlóid számára és egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkahelyet, munkakörnyezetet biztosíts saját magadnak (vagy a workshopodra érkezőknek). Tényleg ilyen lennél? Ugye, hogy nem!

Hogy még jobban elgondolkodtassalak, mondok egy példát. Te, mint cukrász, mit gondolsz arról a versenytársadról, aki egy esküvőre a 40 szeletes tortát megsüti 15.000 Ft-ért és a legminőségibb termékként hirdeti a neten? Nyilván nem hiszed el, hogy minőségi és azt sem, hogy a tevékenységet hivatalosan csinálja. Tudatos vásárlóként és megbízható, korrekt élelmiszeripari vállalkozóként is tudod, hogy az olcsó-gyors-jó hármas egyszerre nem jelenik meg egyetlen terméknél és szolgáltatásnál sem. Drágállod a szakemberek munkáját? Nyilván mindig van olcsó megoldás, de az vagy nem jó, vagy nem gyors.

Végezetül. Az üzletnyitás az életedben valószínűleg egyszeri esemény, egyszeri élmény lesz. Természetesen nem mindegy, hogy hogyan emlékszel a nagy eseményre. A munkavédelem viszont olyan feladat, amivel minden nap kell foglalkoznod. De nem azért kell foglalkozni vele, mert a munkavédelmi törvény előírja, hanem azért, mert az egészségednél értékesebb kincs nincsen. Ha az általános egészségi állapotod az idő előrehaladtával romlik, az végső soron a bevételeidre is hatással lesz. Így rendkívül fontos, hogy az üzemed – ami tulajdonképpen a jövőbeli munkahelyed – olyan műszaki megoldásokkal, olyan ergonómiai szempontok figyelembevételével legyen kialakítva, ami az egészségedet hosszú távon sem befolyásolja negatívan.

Javaslatom, hogy a fenti hibákat elkerüld:

  1. Ha a továbbra is úgy érzed, hogy egyedül vágnál bele a folyamatba, olvasd el a könyvet, amit a nyitási folyamatról és az élelmiszerbiztonsági elvárásokról írtam, valamint nézd meg a minta cukrászüzem alaprajzokat is: https://cukraszmuhelynyitas.hu/termek/teljes-csomag-konyv-ebook-alaprajzok-leirasok-esettanulmanyok-munkafuzet
  2. Ha biztosra mennél, vedd igénybe a konzultációt és segítek megtervezni az üzemet: https://cukraszmuhelynyitas.hu/termek/konzultacio

Amikor tanácsadót választasz, azt egy életre teszed, mivel a te vállalkozásod is folyamatosan fejlődni fog és mindig lesznek kérdéseid. Akit választottál ő elfog kísérni ezen a hosszú úton.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Másnak is hasznos lehet? Oszd meg velük:

Segítség a kezdéshez

Töltsd le az ingyenes munkafüzetet, ami segít tisztázni az indulás előtti kérdéseket.

soos consulting cukraszmuhely nyitas hatosagi engedely munkafuzet 1

A szerző

soos consulting cukraszmuhely nyitas hatosagi engedely 18
Soós Zsuzsanna vagyok, a Soós Consulting alapítója. Mikro- és kisvállalkozóknak segítek valóra váltani az álmukat.A cukrászműhely és cukrászda nyitáshoz elengedhetetlen hatósági ügyintézést érthető és gördülékeny to-do listává varázsolom.

Egyszer nyitsz cukrászműhelyt, csináld jól!

Tedd meg az első lépést és rendeld meg a könyvet, hogy az álomból sikeres vállalkozás lehessen.